torsdag 30 november 2017

Partier värnar om småflygplatser


Här går in skiljelinje i klimatpolitiken. Men inte bara en klimatfråga. Samma partier som vill värna småflygplatserna säger ja till en ny flygplats ett par kilometer från en storstads centrum. Jo, det är sant. Omöjligt, kanske du säger. Tyvärr har det inträffat



logotyp: Sveriges riksdag
30 november 2017

Aktuellt

Regeringen uppmanas stärka flygets konkurrenskraft och värna om de regionala flygplatserna

Trafikutskottet föreslår att riksdagen uppmanar regeringen att dels stärka flygets konkurrenskraft i den nationella flygstrategin, dels värna om de regionala flygplatserna. Om detta handlar två tillkännagivanden som utskottet föreslår. Utskottet föreslår att riksdagen säger ja till regeringens förslag om hur pengarna i utgiftsområdet ska fördelas.
Drygt 56 miljarder ur statens budget för 2018 går till kommunikationer. Mest pengar går till utveckling av statens transportinfrastruktur, drygt 25 miljarder kronor.

Hänsyn till regionala flygplatser

Trafikutskottet vill att regeringen i sin flygstrategi ska ta särskild hänsyn till de regionala icke-statliga flygplatserna. Utskottet betonar att de regionala flygplatserna spelar en mycket betydelsefull roll i transportsystemet eftersom Sverige är glest befolkat och har stora avstånd. Flygplatserna binder samman Sverige och skapar arbetstillfällen.
Trafikutskottet gjorde en uppmaning om ett tillkännagivande om detta i december 2016. Utskottet anser dock att de åtgärder som regeringen planerar inte är tillräckliga och upprepar därför sin uppmaning. Utskottet konstaterar också att den flygskatt som föreslås i budgetpropositionen kan försämra möjligheterna för de regionala flygplatserna.

Oenighet om nationella flygstrategin

Trafikutskottet anser också att regeringen inte tillräckligt har fokuserat på åtgärder som kan stärka flygets konkurrenskraft i sin nationella flygstrategi.
Även här pekar utskottet på regeringens förslag om en nationell flygskatt.
Utskottet menar att strategin inte är tillräcklig för att ge svenskt flyg goda förutsättningar.
Utskottet gjorde en uppmaning om ett tillkännagivande om detta i början av 2017. Till skillnad från regeringen anser inte utskottet att det tillkännagivandet är slutbehandlat, och upprepar även denna uppmaning.

S, MP och V reserverar sig

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänstern tycker att den flygstrategi som regeringen har presenterat bidrar till att göra Sverige till ett mer hållbart samhälle socialt, miljömässigt och ekonomiskt, och reserverar sig därför mot förslagen om tillkännagivande

Inga kommentarer: