torsdag 23 september 2021

Idag i UNT

 Artikel dagens UNT

Avskaffande av diskriminering är en av de fem, av SPF prioriterade, viktigaste åtgärderna för att undanröja ojämlikhet som drabbar seniorer. SPF skriver på sin hemsida, bland annat: ”Arbetet med att motverka dåliga attityder, fördomar och diskriminering gentemot äldre personer måste prioriteras. Omotiverade åldersgränser för medicinska behandlingar, som t.ex. screening för olika sjukdomstillstånd, ska avskaffas.” 

Staten, regionerna och kommunerna ska vara goda arbetsgivare och säkerställa att äldre arbetskraft kan arbeta kvar så länge de vill och kan. Regeringen bör som opinionsbildare lyfta behovet av att värdesätta seniorers kompetens och erfarenhet. Problemet är tyvärr mycket gammalt och väldigt lite händer. För att attityder ska förändras krävs att det förs en politik i vilken man lyfter fram behovet av erfarenhet och att arbetsgivare, där offentliga sektorn måste gå före, tydliggör att man inte kan vara utan seniorers erfarenhet. Detta kommer inte av sig självt, det måste drivas politiskt.

Den andra viktiga åtgärden handlar om boendet. Anpassningen till behov av, till exempel, gemensamhetsytor och utrymmen för anpassade fysiska aktiviteter kan och bör bli regel, vid tillskapandet av seniorboenden, i stället för som nu, undantag. Det finns exempel på hur seniorer har deltagit i, och också på avgörande sätt varit med i utformningen av, seniorboenden. Detta utan att byggandet har fördyrats. Kommunerna bör få i uppdrag att i bostadsplaneringen ha samarbete med seniorer, inte bara som remissinstans, utan även som en part i planeringsarbetet.

Den tredje åtgärden handlar om vård och omsorg. Bristerna är stora. Kompetensbrist och brister i tillgänglighet ger fog för att tala om diskriminering. Men organisatoriska lösningarna ankommer på de olika delarna av offentliga sektorn att ta fram. Äldrevårdscentra, kommunalt anställda läkare, ökad kommunal kompetens inom demenssjukvården; exempel på angelägna åtgärder. Låsning vid diskussioner om organisatoriska lösningar riskerar emellertid att fördröja problemlösning. Kraven måste handla om att undanröja bristerna. Vilka verktyg som ska användas är upp till offentliga sektorn att besluta om.

Den fjärde åtgärden heter digital kompetens. Det är inte önskvärt att digitaliseringen hejdas, vilket inte heller är möjligt. Men alternativ måste finnas så länge behov finns. Härvid har personer med begränsade möjligheter att ta till sig ny teknik kommit i kläm. Så länge behov finns måste parallella system finnas i form av fysiska pengar och analoga system. En hel del görs för att avhjälpa problemet, men mer krävs. Till exempel kan mycket mer göras i fråga om utbildning. I en utbyggd samverkan mellan kommunerna och pensionärsorganisationerna kan organisationerna själva vara en viktig resurs.

Inrätta en äldreminister inom regeringen. Vi har skolminister och universitets- och högskoleminister. Det saknas dock en samlande kraft för det nationella arbetet för seniorer. Därför behövs en äldreminister. Kanske det, men det avgörande är att åtgärder för förbättrade villkor för seniorer vidtas, såsom att äldreforskningen stärks och arbetet med att motverka ensamhet prioriteras samt att ovan beskrivna diskrimineringsgrunder undanröjs.

Rättelse

I en tidigare version av texten angavs fel titel på författaren. 

Harald Nordlund, styrelseledamot, SPF Luthagen.

Inga kommentarer: