tisdag 21 september 2021

Skriv under avtal om kärnvapenförbud


Den här insändaren är införd i UNT i dag

Skriv under avtal om kärnvapenförbud

Det som inte har hänt kan hända! Tillsammans kan vi få det omöjliga gjort. Freden måste komma först! Den 21 september är FN:s internationella fredsdag. Nyligen påminde FN:s Mänskliga Rättigheters Utbildningsenhet att FN:s generalförsamling år 1999 antog ”Deklarationen och handlingsprogrammet för en fredskultur”. En fredskultur består av värderingar som bygger på respekt för livet, avskaffande av våld, att främja och praktisera ickevåld. En fredskultur bör sammanflätas med FN:s ”Agenda 2030 för en hållbar utveckling Förändra världen” från 2015 med 17 mål för social, ekonomisk och miljömässig hållbar utveckling också för klimatet inför Cop26 i Glasgow i höst.

Aktuella frågor inför FN:s internationella dag för eliminering av kärnvapen den 26 september. Sverige måste ha ett humanitärt fokus med grunden i mänsklig säkerhet och humanitära konsekvenser av beslut som fattas, framhåller ICAN, mottagare av Nobels fredspris 2017 för kärnvapnens avskaffande. Efter att FN:s konvention om kärnvapenförbud antogs den 7 juli 2017 har vi med informationsinsatser och opinionsbildning försökt förmå Sverige att underteckna konventionen. Det har ännu inte skett! Med tanke på den historia Sverige har i FN med arbete för kärnvapennedrustning är det obegripligt att man helt underordnat sig USA och Nato.

Hur ska man förstå att Sverige inte stödjer ett avtal som förbjuder sådana handlingar som att inneha kärnvapen, utveckla kärnvapen, utplacera kärnvapen, ta emot kärnvapen, hota med kärnvapen. Tron på våld som en effektiv konfliktlösningsmetod är djupt rotad, trots att historien visar att det är genom endast samtal och möten, som fred kan nås. Misstroende ökar risk för oöverlagda handlingar.

Sveriges alliansfrihet får inte ifrågasättas. Nato är en organisation med USA i förarsätet. USA förfogar över stora mängder kärnvapen och kärnvapen är placerade i några europeiska länder med deras medgivande. Genom ett medlemskap riskerar vi att kärnvapen placeras på svensk mark och att Sverige tvingas av Nato att bli delaktig i användning av kärnvapen – en del av hotet mot mänsklighetens överlevnad.

Frågan är inte om kärnvapen bör och kan avskaffas utan att kärnvapnen måste avskaffas. Vi förväntar oss att svenska regeringen nu tar ställning för att underteckna avtalet om förbud mot kärnvapen.

Hans Jivander, ordförande Naturskyddsföreningen Östhammar
Merit Aguirre, Kvinnor för fred, Uppsala
Kirsti Kolthoff, Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, Uppsala
Lars Drake, Nej till Nato, Uppsala
Harald Nordlund, fredsaktivist, Uppsala
Mona Haghgou Strindberg, ordförande Uppsala FN-förenin

Inga kommentarer: