fredag 17 september 2021

Ledande politiker vägrar diskutera, av risk för att avslöjas

 Vi har Skollagen, i vilken stadgas, bland annat, att skolan ska vara jämlik. Vi har Hälso- och sjukvårdslagen i vilken stadgas, bland annat, att sjukvården ska vara jämlik. Ytterst är staten ansvarig för att lagarna efterlevs. Efterlevs nämnda två lagar? Mycket visar att så inte är fallet. Detta förhållande påpekas ofta från politiskt håll. Vad vill politiker då göra för att staten ska klara att ta detta, sitt, ansvar? Jo, det vanligaste svaret är att ge staten, som misslyckas med sin styrning, ansvar för även den dagliga driften av skolorna. Staten, som å det grövsta misslyckas med sin uppgift ska ges utökat ansvar. 

Förutom det helt ologiska i att ge någon, som misslyckas att ta sitt ansvar, utökat ansvar måste konsekvenserna av att utsätta svensk skola för en gigantisk omorganisation i en tid när problemen hopar sig. Tillkommer gör också de demokratiska konsekvenserna av att den lokala förankringen av skolverksamheten helt försvinner.

Tråkigt är dock att ledande politiker vägrar att över huvud taget kommentera synpunkterna ovan. Man fortsätter att upprepa: förstatliga för att få likhet över landet. Man gör det för att man vet att många tycker det låter logiskt och för att många inte vet att staten i dag har ansvaret. Det här är oärligt och måste avslöjas. Inför rädslan att avslöjas vägrar man att kommentera mina synpunkter.

Inga kommentarer: