onsdag 25 februari 2009

Maten inom sjukvården

Vi lägger allt större vikt vid matlagning. Vi inser måltidens betydelse ur näringssynpunkt men också dess sociala betydelse. Vi förstår också betydelsen av att maten lockar, inte bara smaksinnet, utan också är attraktiv att titta på. Särskilt viktiga torde dessa faktorer vara för sjuka människor. Vid Akademiska sjukhuset i Uppsala ska man upphöra med tillagning i eget kök och i stället köpa nerkyld mat från annat håll. Beslutet är att pröva upphandling alternativt teckna avtal med landstinget i Västmanland. Innan man ens börjat titta på alternativet upphandling har en eller några få politiker gett order till tjänstemännen att arbeta med endast avtalsalternativet. Alltså ingen konkurrens om vem som kan tillhandahålla den ur näringssynpunkt bästa maten, ingen tävlan om att minimera negativa miljöeffekter av transporter och ingen priskonkurrens. Mycket märkligt.
Till detta kommer att ett beslut av landstingsstyrelsen ändrats av någon eller några, som inte har de befogenheterna.

Inga kommentarer: