onsdag 1 juli 2009

S söker sin framtid

Socialdemokratin har hamnat i ett tomrum. Man har upptäckt att nya tider kräver en del nytänkande och nya lösningar, men det förefaller inte bottna i en analys av politiken utan mer en analys av väljaropinionen. I det ena talet talar man om återgång till en gammal ordning, i nästa kopierar man, som UNT:s ledare i dag skriver, borgerlig politik, eller åtminstone retorik. När det blir alltför genant att kopiera och situationen kräver egna lösningar, som i fråga om arbetsmarknadspolitiken, står man alltför tomhänt.
Nu skulle vi behöva en tydlig socialliberal satsning; för en politik där det sociala ansvarstagandet tydliggörs, en politik för ett hållbart Sverige, ett hållbart Europa och en hållbar värld. Vi behöver nu en politik, som betonar ideologiska värden såsom solidaritet med utsatta människor, fred och demokrati, omsorgen om vår natur, Sverige som ledare i kampen mot klimatförändringar. Politiken måste tydligare än nu peka ut riktningen.
I den här kampen är en tyglad marknadsekonomi ett medel och ekonomiska incitament är medel. Medlen kan variera beroende på bland annat vunna erfarenheter. Men en politik grundad på socialliberal ideologi handlar om att när politiken för framtiden utformas blicka bakåt för att ständigt stämma av att riktningen är den rätta.
I en sådan politik skulle socialdemokratin kunna vara medhjälplig, men i dag tycks förutsättningarna saknas.

Inga kommentarer: