torsdag 6 augusti 2009

Avskaffa atomvapnen

Jag hoppas innerligt att debattartikeln i dagens UNT läses av många, inte minst av våra riksdagsledamöter. Artikeln handlar om nödvändigheten av att få bort alla kärnvapen. Skribenten Hans Levander beskriver det hot kärnvapen utgör, men tror att det är möjligt att avskaffa vapnen. En förutsättning är att EU – parlamentariker i alla partier driver frågan. Själv har jag svårt att förstå varför det inte sker redan. Politiker profilerar sig i olika frågor men vilka gör det i kärnvapenfrågan och vem profilerar sig i frågor om att sprida en ickevåldskultur. Levanders uppmaning att ta kontakt med sina EU – parlamentariker är bra, men det är beklagligt att den behövs.
Andra ljus i kärnvapenmörkret är ansträngningarna från den nya politiska ledningen i USA.
Jag hoppas också att UNT: s citat av Steven Leeper, ledare för Hiroshimas freds- och kulturfond, idag på Hiroshimadagen, läses av många. ”Horoshima säger det uppenbara: att atombomben är ett fruktansvärt vapen, att det aldrig får hända igen och att vi borde leva i fred….men Hiroshima säger inte hur vi ska samla kraft för att rösta bort krigshetsare eller hur vi kan stoppa oss själva från att döda varandra. Ska vi lyckas med att ersätta en krigskultur med en fredskultur krävs envishet och att vi håller huvudet kallt.”
Jag vill uppmana till att i kommande val rösta bort, inte bara krigshetsare, utan också politiker, som inte agerar för en ickevåldskultur.

Varför bedrev Samuelsson centerpolitik?

Inga kommentarer: