söndag 18 oktober 2009

Ordbok, Sifo och övergödning

Jag välkomnar Svensk ordbok utgiven av Svenska Akademien. Men (man får börja en mening med ”med” och man får börja med ”och”) kanske kommer den inte att inskaffas av personer, som behöver den mest. Vi som gick i en skola, som lade vikt vid språket tycker att det ju hörs tydligt att ordet ”vart” uttrycker riktning och ”var” uttrycker läge. Skriver man potatis mos fick vi lära oss att orden måste ha ett ”och” mellan sig. Jag skämtar. Problemet är särskrivningen.
Två opinionsundersökningar publiceras i dag. Fortfarande tycks åtminstone var tredje, så kallad, borgerlig väljare vilja lägga sin röst på annat parti än moderaterna. Den överströmning till moderaterna, som pågått en tid, är det inte någon dramatisk fart på. Trots innebörden av ordet ”allians” har vi ännu en liten bit kvar till tvåpartisystemet. I valrörelsen kan ju en, till exempel, kraftfull socialliberal profilering komma att helt kullkasta sådana ambitioner.

Övergödningen av våra vatten är ett av våra stora miljöproblem. I den viktiga debatt, som pågår, är det viktigt att ta del av så mycket fakta som möjligt. Jag tycker dock att alltför mycket handlar om ekologisk eller konventionell jordbruksproduktion och för lite om metoder för att eliminera urlakningen. Nog är det väl så att läckage av kväve är lägre från ekologiska gårdar räknat per areal. Räknat per producerad enhet är det dock knappast så. Men då tänker jag: vi har den areal vi har. Ställer vi om helt till ekologisk produktion accepterar vi sålunda en minskad produktion, eller är vi bara i början av en återgång till ekologiska gårdar, där ökad produktion är förenlig med hållbarhet.

Inga kommentarer: