fredag 28 maj 2010

Okritiska politiker

Jag har varit i Eskilstuna under onsdag och några timmar torsdag. Uppdraget var att vara ombud vid Mälartinget. Onsdagen ägnades åt vattenfrågor. Vattnets betydelse känner de flesta till. Vatten är livsmedel, vatten är livsrum för biologisk mångfald, vatten är livsmiljö för växter och djur, vatten ger rekreation, vatten är ett lösningsmedel, vatten ger möjligheter till transporter, vatten är nödvändigt hjälpmedel i industrin och vatten get växtlighet. Ja man kan säkert fortsätta uppräkningen.
För att rädda vårt vatten, det må vara sjöar eller vårt dricksvatten krävs samarbete över alla möjliga gränser, geografiska, administrativa och andra. Mälardalsrådet, som är en förening med 56 kommuner och fem landsting och som samlar tre till fyra hundra personer till Mälarting en gång per år, har högt satta mål i fråga om samarbete. Mälardalsrådet har funnits i snart arton år. Kanske har det nu överlevt sig självt. Fortfarande finns stora brister i fråga om politikens uppgifter och vilken roll den spelar. Den inskränker sig till att vara en arena för att träffas. Värdet av detta ska man inte bortse ifrån, men är det enda syftet torde det finnas enklare och mindre kostsamma former. Den viktigaste frågan efter Eskilstunakonferensen måste vara: hur tar medlemmarna tag i frågorna på hemmaplan. Jag tror inte det sker. För varför skulle det ske denna gång när det inte skett tidigare.
Vi stannade kvar i Eskilstuna, 350 personer, för att på torsdagen ha rådsmöte. Årsberättelse revisionsberättelse och ett par valfrågor stod på dagordningen. Och så skulle vi anta ett uttalande. Partigrupperna träffades en moch en halv timme innan rådsmötet för att diskutera ett förslag till uttalande omfattande några punkter på en A4 - sida. Ett uttalande borde syfta till att få publicitet och göra känt för medborgarna en politisk syn på, i detta fall, vattnets betydelse och nödvändigheten av att värna vårt vatten. Fyra meningar att diskutera. I vår grupp ansåg jag att förslaget saknade udd och föreslog att vi skule föreslå ändring av punkten "Offentliga aktörer bör prioritera vattenfrågan tydligare i sin samhällsplanering" till "Medlemmarna åtar sig att prioritera vattenfrågan i sin samhällsplanering". Det blev gruppens ställningstagande.
När en av de våra gick upp för att föreslå denna radikala och revolutionerande (ironi, kallas väl detta) förändring i texten replikerar Mälardalsrådets styrelseordförande att hon föreslår avslag med motiveringen att en parlamentarisk grupp utarbetat förslaget. Alltså inget att diskutera. Jag tröstar mig med att inte heller den av mig föreslagna formuleringen skulle ha väckt intresse hos media.
350 personer har övernattat i Eskilstuna för att närvara när några punkter klubbas utan diskussion. Allt var över på mindre än två timmar och då hann man också med en reklamfilm för Västerås, som är värd för nästa års Mälartinget, och som visade att Västerås är världsbäst på i stort sett allting.
Men har vi tid och råd att arbeta på det här sättet? Nej, anser jag. Jag tänker dock fortsätta att anstränga mig för att kunna peka på alternativ.

1 kommentar:

Martina sa...

Bra att du ifrågasätter detta. Alla möten blir så lätt tradition och ceremoni väl de instiftats, man måste våga tänka mindre ibland.