tisdag 6 december 2016

Myterna om varg

Under min tid i riksda´n stötte jag många gånger på nedanstående myter. Texten här är hämtad från SNF:s nyhetsbrev
Mycket bra kommentarer


1.  Din mormor: Fy Fagerlund, jag kan inte plocka bär i år - de har sett varg i området! 
Du: Jag förstår om det känns obehagligt, men visste du att vargen vill hålla ett avstånd från människan på ungefär 300 meter? Det visar studier från norska forskare som granskat hur vargen rör sig kring människor i naturen.
Det är alltså väldigt ovanligt att man bara råkar stöta på en varg i skogen. Det vet de som spårar varg – många av dem har inte ens sett djuret fastän de verkligen försöker.  
2.  Din bror: Nej, jag tycker att mormor ska stanna inne, vargen är trots allt livsfarlig.
Du: Visst kan vargen vara farlig, precis som många andra djur. Men ingen människa har dödats av varg i det vilda sedan 1821 i Sverige. Det handlade även då om en varg som vuxit upp i fångenskap, i likhet med den tragiska händelsen i Kolmårdens djurpark 2012. Statistiskt sett är det viktigare att mormor passar sig för getingar och vårdslösa bilförare på väg till blåbärsskogen, än för varg.
3.  Din lattekompis i stan: Varför bor folk på landet om de vill döda alla rovdjur? Det är väl bara att flytta om det inte passar?
Du: Kom igen, så enkelt är det inte. Man måste förstå sorgen för de fårägare som kommer ut i hagen på morgonen och ser tjugo ihjälbitna får. Eller frustrationen för den jägare vars hund blivit vargbiten. Människors problem med rovdjur ska tas på allvar, och hela Sverige måste leva. Så istället för att folk ska flytta borde politiker satsa mer på lösningar som gynnar både människor och våra hotade rovdjur. 
4. Din kusin: Ändå irriterande att det bara är folk i stan som vill att vargen ska leva. Lätt för dem att säga!
Du: Nja, det finns ju gott om människor på landsbygden som tycker att vargen har rätt att leva i Sverige. Men de hörs inte alltid i debatten eftersom vargfrågan är så infekterad. Det ideala vore väl ändå om varg och människa kunde leva sida vid sida, men i så fall krävs det att lösningarna som finns används fullt ut. Staten borde ta ett större ansvar, bland annat betala bidrag till skötsel av rovdjursstängsel. 
5.  Din jägarvän: Vargen dödar massor av jakthundar, och vi måste få jaga med våra hundar.
Du: Jo, det är ju en svensk tradition att ha hunden lös. Men visste du att risken att en jakthund som släpps lös i ett vargrevir dödas av varg, bara är en på 9 000 jaktdagar? Den innebär att om du jagar 30 dagar per år så måste du släppa hunden i vargreviret i 300 år innan ett angrepp sker, statistiskt sett. Dessutom finns det flera metoder som minskar risken för att få sin hund riven av varg - som avspårning innan jakt, träning för att göra hundar ointresserade av vargspår och skyddsvästar för hundar. 
Lite andra spännande siffror finns hos försäkringsbolaget som försäkrar 40 procent av alla hundar i Sverige. De visar att 2015 dödades eller skadades 17 hundar av varg, 96 hundar av vildsvin och 483 hundar i trafiken. Vissa år blir faktisk fler jakthundar skjutna av jägare, än dödade av varg. 
6.  Din granne: Är du medlem i Naturskyddsföreningen?! Er lyssnar jag inte ett smack på, ni är ju emot all jakt!  
Du: Nej, men det stämmer ju inte. Naturskyddsföreningen är inte emot jakt, den behövs för att kontrollera viltstammen. Vi tycker också att enskilda problemvargar kan behöva skjutas om de gör för stor skada, så kallad skyddsjakt. Däremot har vi invänt mot licensjakt på varg, alltså när jägare får skjuta ett antal vargar inom ett visst område oavsett om de orsakat skada eller inte. Då har ofta 10-15 procent av den svenska vargstammen dödats, vilket är för mycket för en hotad art. I framtiden, om vargen inte längre är hotad, kan det bli aktuellt med licensjakt – men i dagsläget kan det rentav vara olagligt. 
7.  Din granne igen: Men det finns ju för många vargar, det skulle vara lagom med kanske hundra vargar i Sverige.
Du: Det tycker du, men forskningen visar något helt annat. Den säger att den svenska vargstammen är sårbar och har genetiska problem på grund av att stammen är isolerad. Därför behövs fler vargar, och de behöver få komma i kontakt med vargar från Finland och Ryssland. 
8.  Din farfar: Förr var det andra bullar! Då hade vi utrotat vargen i Sverige och vårt jaktlag sköt en hel del älg. Idag kan vi inte alls skjuta lika många - vargen har redan dödat dem. 
Du: Ja, vargen påverkar förstås älgjakten. Men visste du att det fälls lika många älgar inuti vargrevir som utanför dem? Det förbryllar även forskare, men man tror att det beror på att vargen väljer att slå sig ned i områden där det finns gott om älg. 
Å ena sidan är jakten viktig för många människor och för viltvården. Å andra sidan är vargen viktig för en frisk och balanserad natur. Den tar i högre utsträckning älg i dålig kondition och lämnar kadaver året runt, som andra arter kan leva av. Dessutom vill myndigheter inte att det ska finnas för mycket älg eftersom de ökar risken för trafikolyckor och skador på skogsbruket. Kanske lösningen vore att se älgjakten som ett samarbete mellan varg och människa, och anpassa jakten efter det? 
9.  Din kollega i lunchrummet: Vargen måste inte finnas i Sverige, varsågod och ha den i andra länder!
Du: Varsågod och läs lagen. Sverige ska skydda vargen enligt svensk lag, EU-lagstiftning och internationella konventioner. Dessutom är det svårt att ställa krav på anda länder att bevara sina elefanter, orangutanger och tigrar om vi själva inte kan skydda våra egna hotade djur. Nej, de här djuren har också rätt att leva och må bra, punkt slut.

Inga kommentarer: