fredag 12 november 2021

Riksda´n 10 noember

 


logotyp: Sveriges riksdag

10 november 2021

Beslut i korthet

 

Riksdagsbeslut 10 november

Riksrevisionens rapport om arbetssökande över 55 år (AU5)
Fler myndigheter bör ansluta sig till Statens servicecenter (FiU12)
Ändring i skatteavtalet mellan Sverige samt Storbritannien och Nordirland (SkU4)
Ersättning för skador av vaccin mot covid-19 (SoU5)

Riksrevisionens rapport om arbetssökande över 55 år (AU5) 

Riksdagen har behandlat en skrivelse från regeringen om Riksrevisionens rapport om arbetssökande över 55 år.

Riksrevisionen har granskat om regeringens och Arbetsförmedlingens styrning gör det möjligt för Arbetsförmedlingen att arbeta effektivt för att arbetssökande över 55 år ska återgå i arbete. Riksrevisionen konstaterar att det finns brister och drar slutsatsen att både regeringens och Arbetsförmedlingens styrning av vilka arbetssökande som ska prioriteras behöver utvecklas.

Regeringen instämmer delvis i Riksrevisionens slutsatser. Regeringen pekar på att Arbetsförmedlingen fått i uppdrag att utveckla ett statistiskt bedömningsstöd som tar hänsyn till ålder och som kan bidra till att Arbetsförmedlingen bättre kan fullgöra sina uppgifter.

Riksdagen konstaterade att frågan om äldres möjligheter på arbetsmarknaden är en aktuell fråga för regeringen och lade skrivelsen till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet.

Fler myndigheter bör ansluta sig till Statens servicecenter (FiU12) 

Riksdagen anser att regeringen bör agera för att fler myndigheter ska ansluta sig till Statens servicecenter, en myndighet som levererar administrativa lösningar till andra myndigheter. Detta skulle främja en kostnadseffektiv administration i den statliga förvaltningen. Därför riktade riksdagen ett tillkännagivande, en uppmaning, till regeringen om det.

Tillkännagivandet gjordes i samband med att riksdagen behandlade en skrivelse från regeringen om Riksrevisionens rapport Administrationen i statliga myndigheter – en verksamhet i förändring. I rapporten granskas de statliga myndigheternas administration och om regeringens åtgärder varit effektiva för att få en bra balans mellan administration och kärnverksamhet i myndigheterna. Riksrevisionen konstaterar i rapporten bland annat att åtgärderna visserligen frigjort resurser men att dessa snarare har använts till stödverksamhet än till att förbättra kärnverksamheten.

Riksdagen välkomnar i övrigt de åtgärder regeringen har vidtagit och planerar att vidta för att bland annat förbättra samordning och rättsliga förutsättningar för digitalisering. Riksdagen lade skrivelsen till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet.

Ändring i skatteavtalet mellan Sverige samt Storbritannien och Nordirland (SkU4) 

Riksdagen sa ja till att Sveriges skatteavtal med Storbritannien och Nordirland ändras. Skatteavtalet handlar om att undvika dubbelbeskattning på inkomst och förhindra skatteflykt beträffande skatter på inkomst och på kapitalvinst.

Ändringen innebär att internationella minimistandarder för att motverka så kallad skattebaserosion och flyttning av vinster införs i skatteavtalet. De nya reglerna börjar gälla den dag regeringen bestämmer.

Ersättning för skador av vaccin mot covid-19 (SoU5) 

Riksdagen sa ja till regeringens förslag om statlig ersättning för skador som orsakas av vaccin mot covid-19.

Den som får skador av ett godkänt vaccin mot covid-19 kan få ersättning från den ordinarie läkemedelsförsäkringen. Om en person inte får hel ersättning från en sådan försäkring, så ska istället en statlig ersättning betalas ut i vissa fall. Ersättningen för skador från covid-19-vaccin blir därmed likvärdig med annan ersättning för godkända skador från läkemedel.

De nya reglerna börjar gälla den 1 december 2021, men kan även tillämpas på skador som har inträffat före det datumet.

Riksdagen riktade även ett tillkännagivande, en uppmaning, till regeringen om att skynda på en planerad översyn av ersättningen till barn för skador som kan uppstå av vaccin mot covid-19. Översynen bör påbörjas under första kvartalet 2022

Inga kommentarer: