lördag 7 maj 2022

Riksda´n 5 maj

 


logotyp: Sveriges riksdag

5 maj 2022

Beslut i korthet

 

Riksdagsbeslut 5 maj

Riksbankens förvaltning 2021 (FiU23)
Nej till motioner om offentlig upphandling (FiU34)
Ja till tillträdesförbud på badanläggningar och bibliotek (JuU18)
Flera uppmaningar till regeringen om unga lagöverträdare (JuU27)
Regeringen uppmanas att se över ett stort antal vapenfrågor (JuU28)
Nej till motioner om handelspolitik (NU19)
Nej till motioner om mineralpolitik (NU20)
Giltighetstiden för undersökningstillstånd förlängs ett år (NU25)
Nej till motioner om forskning (UbU20)

Riksbankens förvaltning 2021 (FiU23) 

Riksdagen beslutade att ge riksbanksfullmäktige ansvarsfrihet för verksamheten under 2021. Riksbankens direktion gavs också ansvarsfrihet för förvaltningen av Riksbanken 2021.

Riksdagen fastställde också Riksbankens resultat- och balansräkning för 2021 och godkände riksbanksfullmäktiges förslag till hur vinsten för 2021 ska fördelas. Det innebär att Riksbanken ska leverera 3,9 miljarder kronor till statens budget. Pengarna ska betalas in senast en vecka efter riksdagens beslut.

Nej till motioner om offentlig upphandling (FiU34) 

Riksdagen sa nej till cirka 50 motionsförslag om offentlig upphandling. Motionerna handlar bland annat om hur regelverket för offentlig upphandling är utformat, miljökrav och sociala kriterier. Förslagen har lämnats in under den allmänna motionstiden 2021. Orsaken till att riksdagen sa nej är dels gällande lagsstiftning, dels att utredningsarbete pågår.

Ja till tillträdesförbud på badanläggningar och bibliotek (JuU18) 

Riksdagen sa ja till regeringens förslag om att införa en möjlighet att besluta om tillträdesförbud till badanläggningar och bibliotek.

Med ett tillträdesförbud menas att en person kan förbjudas att vistas i vissa lokaler och på vissa platser  även om allmänheten har tillträde dit. Anledningar till ett tillträdesförbud kan exempelvis vara sexuella kränkningar, brott eller allmänna ordningsstörningar.

Lagändringarna börjar gälla den 1 juli 2022.

Riksdagen sa samtidigt nej till förslag i motioner från allmänna motionstiden 2021 samt följdmotioner med anledning av regeringens förslag.

Flera uppmaningar till regeringen om unga lagöverträdare (JuU27) 

Regeringen behöver göra mer för att färre unga ska begå brott. Det anser riksdagen som riktade flera uppmaningar till regeringen, så kallade tillkännagivanden, som handlar om unga lagöverträdare.

Tillkännagivandena handlar i korthet om

åtgärder mot ungdomsrånen
utredning av brott av barn under 15 år
så kallad bevistalan som innebär åklagarens talan i samband med att barn som inte är straffmyndiga misstänks för ett svårt brott
slopad straffrabatt för unga myndiga
ansvaret för sluten ungdomsvård
placering av unga på Sis-hem

Tillkännagivandena gjordes i samband med behandlingen av cirka 90 förslag från den allmänna motionstiden 2021 om unga lagöverträdare. Riksdagen sa nej till de övriga motionerna.

 

Regeringen uppmanas att se över ett stort antal vapenfrågor (JuU28) 

Riksdagen riktade tretton uppmaningar, så kallade tillkännagivanden, till regeringen angående vapenfrågor. Frågorna gäller bland annat regler för vapeninnehav, EU:s vapendirektiv, regler för vapensamlare och tillsyn av skjutbanor.

Enligt uppmaningarna bör regeringen se över

EU:s vapendirektiv
vapenlagstiftningen
ny tillståndsmyndighet för vapenlicensärenden
handläggning av vapenlicensärenden
tidsbegränsade licenser
synnerliga skäl i vapenlagen
licenshantering vid vapenbyte
krav för vapenlicens
utökad vapengarderob
europeiskt skjutvapenpass
handel med vapen
tillsyn av skjutbanor
regelverket för vapensamlare.

Tillkännagivandena kom när riksdagen behandlade cirka 80 förslag i motioner från allmänna motionstiden 2021. Riksdagen sa nej till övriga motioner med hänvisning till att arbete redan pågår inom området.

Nej till motioner om handelspolitik (NU19) 

Riksdagen sa nej till cirka 190 förslag i motioner om internationell handel, EU:s inre marknad, handels- och investeringsfrämjande och hållbart företagande från den allmänna motionstiden 2021. Anledningen är bland annat att arbete redan pågår inom en del av de områden som motionerna tar upp.

Motionerna handlar bland annat om övergripande frågor om frihandel och protektionism, reformering av Världshandelsorganisationen, handelsrelationen med Storbritannien, handelsavtal med Taiwan, exportförbudet för snus, granskning av utländska direktinvesteringar och beräkningar av exportens klimatnytta.

Nej till motioner om mineralpolitik (NU20) 

Riksdagen sa nej till cirka 60 förslag i motioner från den allmänna motionstiden 2021 om mineralpolitik, bland annat med hänvisning till att arbete redan pågår inom en del av de områden som motionerna tar upp.

Motionerna handlar till exempel om tillståndsprocesser, äganderätt, ersättningar, utvinning och vissa miljöfrågor samt strategier för mineralförsörjningen.

Giltighetstiden för undersökningstillstånd förlängs ett år (NU25) 

Ett undersökningstillstånd ger ensamrätt att kartlägga berggrundens egenskaper inom ett visst område. Regeringen föreslår att minerallagen ändras så att tiden för undersökningstillstånd som var giltiga den 1 juli 2020 och som fortfarande är giltiga den 9 juni 2022 ska förlängas med ett år.

Syftet är att underlätta för prospekteringsbolagen och gruvindustrin som riskerar att drabbas hårt av coronapandemin.

Riksdagen sa ja till regeringens förslag.

Lagändringarna ska börja gälla den 10 juni 2022.

Nej till motioner om forskning (UbU20) 

Riksdagen sa nej till cirka 190 förslag i motioner om forskning från den allmänna motionstiden 2021 med hänvisning till de bestämmelser som gäller inom området, att arbete redan pågår och att åtgärder redan är vidtagna.

Motionerna handlar bland annat om resursfördelning, lärosäten och styrning, forskning om hälsa och välfärd samt särskilda forskningssatsningar.

Inga kommentarer: