tisdag 1 december 2020

Vissa yrken utesluts i lönediskussioner

 I UNT förs nu en diskussion om lönesättning. Bakgrunden är en redovisning av löneskillnader inom regionerna. En direktörs, inom en region, lön kan vara sex gånger hög som en undersköterskas. Argumenten mot och för varierar beroende på, bland annat, vem som uttalar sig. Försvar av sådana skillnader kräver dock stor skicklighet i argumentation. 

Lönesättningsfrågor är viktiga att debattera. Bland många aspekter, som förbryllar mig, är att vissa yrkesgrupper aldrig utsätts för granskning. Inom idrottsyrkena är skillnaderna enorma. Spelare på en hockeyrink har miljoninkomster, men personer, som håller ordning på deras prylar har en försumbar ersättning. Skidåkare, som tjänar miljoner, har vallateam med en bråkdels ersättning.

Unga artister, som på några få år blivit stenrika, har åstadkommit detta tack vare stöd av, till exempel, näst intill gratis stöd av andra och av gratis reklam i media. Den som blir intervjuad i ett TV-program om sin senaste inspelning ges en enorm fördel.

Men, är det bara en fråga om efterfrågan? Komplext.

Vad som inte borde vara svårt är att tillse att i lönedebatter inte utesluta vissa yrken. Media tycks anse vissa tillhörande en klass, som inte ska granskas över huvud taget. För vad annat är det när en flermiljardär anses ha gjort rätt för sina enorma inkomster, men en förtroendevald, som tjänar 800 000 kr skor sig. 

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida