onsdag 10 mars 2010

Nu är tiden snart ute

Svenska regeringen antog FN:s åtgärdsprogram för ett årtionde för en freds- och ickevåldskultur för världns barn 2001 - 2010. Tiden är snart ute. Vad har gjorts? Har allmänheten lagt märke till att regeringarna har ansträngt sig? Eller har man inte ansträngt sig? Åtgärdsprogammet utgår från att alla i samhället ska involveras samtidigt som åtgärderna ska koncentreras till områden, som direkt påverkar barnen.
Det finns i dag utvecklade modeller för att förebygga våld och metoder för att hantera konflikter. Men bilden är ju att våldet ökar.
Jag utgår från att FN kommer att göra en utvärdering. Min gissning är att den blir inte uppmuntrande. Förra regeringen gjorde nästan ingenting. Vad har nuvarande regering gjort? Var finns den handlingsplan, som FN - överenskommelsen förutsätter att nationerna har upprättat?Tiden är snart ute. Deklarera omgående Er ambition att göra stora satsningar. Ge nu signaler till dagens unga att Ni tar avstånd från våld. Deklarera Er uppfattning att våld föder våld.

Språkpolisen ser allvarligt på formuleringen i dagens tidning: "Under tidigt 70-tal delade han sin tid mellan föreläsningar i musikvetenskap på universitetet (borde stå Uppsala universitet eftersom här finns två) och spelningar på nationerna tillsammans med bland annat Lasse Hollmer och Thomas Arnesen." Ordet annat syftar på saker. Ska stå "bland andra".

Inga kommentarer: