fredag 12 mars 2010

Mer transporter av mat

Nu börjar det bli riktigt pinsamt i fråga om maten för patienterna vid Akademiska sjukhuset. Jag tyckte, när man beslutade att inte bygga om köket vid Akademiska utan i stället köpa maten från Västmanlands läns landsting, att man skulle ompröva sitt ställningstagande. Jag liksom alla andra trodde på uppgifterna om kostnaderna. Jag var tveksam av andra skäl. Jag har en principiell uppfattning att mat ska lagas nära den som ska konsumera maten. Nu har det visat sig att inte ens kostnaden är skäl för att köpa maten och transportera den från Västerås.
I landstingets miljömål sägs beträffande transporter, bland annat: ”Transporterna är ett av landstingets största miljöproblem. Tjänsteresor, varutransporter och resor till och från arbetet motsvarar en sträcka, som är längre än fyra varv runt jorden varje dag året om och då är inte Upplands lokaltrafiks länsbussar medräknade, som står för de största utsläppen av koldioxid.”

År 2010 ska andelen ekologiskt producerade livsmedel vara 33 % av det totala inköpsvärdet i kronor räknat för de livsmedel som landstinget köper.
År 2010 ska andelen livsmedel som har producerats enligt Rättvisemärkt eller liknande etiska och sociala godtagbara förhållanden, varav 5 % av det totala inköpsvärdet i kronor räknat för de livsmedel som landstinget köper.

Det som nu bör göras är att så snart som möjligt och utan skadeståndsersättningar komma ur avtalet med Västmanlands läns landsting oc planera för en ombyggnad av köket vid Akademiska sjukhuset.

Inga kommentarer: