måndag 25 september 2017

Misstroende, försvar och migration

Jag vet inte var jag hämtat nedanstående, men jag tar risken att lägga in texten som citat

Enligt samstämmiga politiska kommentatorer var det ett svårt nederlag för alliansen i torsdags när det stod klart att de fyra partierna inte enats kring frågan om ett misstroende mot försvarsminister Peter Hultqvist (S). Längst gick Per Gudmundsson på SvD:s ledarsida: ”Ett hugg rakt mot alliansens hjärta”, skrev han efter beskedet från Annie Lööf (C) och Jan Björklund (L) om att man inte går vidare med ett misstroendevotum.
Det är klart att besvikelsen är stor på sina håll över att alliansen inte framstår som ett trovärdigt regeringsalternativ, vilket öppnar för ytterligare år med en S-ledd regering. Men den verkliga splittringen skedde knappast när uppgifterna om hanteringen av skandalen på Transportstyrelsen skulle tolkas. En starkare kandidat är nog den gången i vintras då Anna Kinberg Batra öppnade för samtal med SD och förordade en gemensam alliansbudget för att kunna fälla regeringen, vilket meddelades med ett sms till de tre allianskollegerna.
Försvaret, migrationen och senast tiggeriet är andra frågor där partierna gått skilda vägar. De gånger man meddelat att man är överens är lätträknade, men samsynen om ”enkla jobb” kan nämnas.
Alliansen är inte död, inte mer än motsvarigheten på den rödgröna sidan. Det stod klart efter valförlusten 2014 att de fyra partierna måste utveckla sin politik vart och ett för sig. Och nu står det klart att M/KD bitvis valt en annan väg än L och C. Det betyder inte alls att samarbete är uteslutet, inte heller i valet nästa år. Men hanteringen av SD är en fråga som först måste lösas, och bollen ligger i första hand hos den nya M-ledningen.
Sverige måste styras, och ett mittenstyre som varken behöver ta hänsyn till SD eller V har framstått som mer och mer attraktivt ju mer tid som gått under mandatperioden. Reformbehoven är stora, liksom samsynen över de forna blockgränserna. En regering som stöds av en majoritet av riksdagen, för första gången på åtta år, är definitivt att föredra och valresultatet kommer att visa vilka partier som kan ingå där.

Inga kommentarer: