måndag 11 september 2017

DAGENS REFLEKTION 11 SEPTEMBER: AURORA 17 MED OBESVARADE FRÅGOR

Vi har och ska ha ett försvar. Åtminstone för en avsevärd tid framåt. Ett försvar måste öva. Det är sådan övning, som inleds i dag. Dock behöver tydligare förklaras varför vi övar tillsammans med NATO. Behövs också information om huruvida tänkta kärnvapen på svensk mark finns i teorin under övningen. Finns i det tänkta angreppet från öster diplomatiska initiativ eller är det bara vapen, som gäller? Eftersom angreppet förutsätts komma från öster finns i spelet teorier om nära personrelation mellan Trump och Putin? Varför går en övning inte ut på att öva egna försvaret för tänkt angrepp oberoende av vem angriparen är? Jag hör redan kommentaren: okunnighet! Jo, det är ju korrekt, men det är sådana tankar, som många bär på. Även om officerare och en del politiker skakar på huvudena åt okunnigheten måste vi få bättre svar på frågor än vi hittills fått.

För att öka den militära förmågan kommer Försvarsmakten under september att genomföra försvarsmaktsövningen Aurora 17. Det är en nationell övning som bygger ett starkare försvar, där samtliga stridskrafter deltar, och som ökar den samlade förmågan att möta ett angrepp mot Sverige.
Försvarsmaktens uppdrag är ytterst att försvara Sverige och svenska intressen, vår frihet och rätt att leva som vi själva väljer. Ett av de främsta verktygen för att höja, pröva och signalera militär förmåga är övningar. Därför är omfattande och avancerad övningsverksamhet en central del av ett starkare försvar.

KOMMER ATT BÅDE SYNAS OCH HÖRAS

Aurora 17 är den första och största övningen i sitt slag på mer än 20 år. Samtliga stridskrafter och fler än 19 000 män och kvinnor, varav en fjärdedel från Hemvärnet, kommer att delta. Dessutom deltar ett flertal myndigheter och andra länder i Aurora 17.
Övningen kommer att genomföras i luften, på marken och till sjöss. Förband i hela Sverige kommer att beröras men de största övningsområdena kommer att vara i Mälardalen och Stockholm, på och runt Gotland samt i Göteborg. För att stärka det nationella försvaret och öva förmågan att möta ett angrepp mot Sverige kommer deltagande förband att ta sig fram och öva i områden som ligger utanför Försvarsmaktens egna övnings- och skjutfält. I dessa områden kommer markägare och boende att särskilt informeras.

SÄKERHET TILLSAMMANS OCH ÖKAD TOTALFÖRSVARSFÖRMÅGA

Ett flertal myndigheter kommer att delta i övning Aurora 17 och på så sätt öka den svenska totalförsvarsförmågan. Dessutom deltar militära förband från andra länder, något som bygger både säkerhet tillsammans och samtidigt ökar den svenska operativa förmågan

MOTORGRÄSKLIPPARE 350 kr
HANDGRÄSKLIPPARE 150 kr
BARNSTOL I TRÄ 75 kr
SKRIDSKOR STRLK 40 150 kr
TVÅ BASKETKORGAR 100 kr
TVÅ RULLAR ISOLERINGSPAPP 300 kr

Inga kommentarer: