fredag 26 oktober 2018

Kraven på en programledare måste vara höga

Jag har svårt att låta bli. Radioprogrammet RingP1 fyller en viktig funktion. Dock måste ställas höga krav på programledaren. Som, ofta, en auktoritet kan små kommentarer påverka opinionen. Det är då viktigt att kommentarerna är relevanta.
Jag har i brev till Ring P1 kommenterat ett par inslag

"Ett par kommentarer från programledaren under den gångna veckan ger mig anledning till att uttrycka följande:
I början av veckan ringde en kvinna och talade om vikten av att i Sverige inrättas en fredsminister. "Vi har integrationsminister, men inte har vi fått bättre integration.", replikerade programledaren. Det kan vi emellertid inte veta. Vad vi vet är att integrationsfrågan ständigt finns i den politiska hetluften. 
När det gäller fredsminister kan vi på goda grunder anta att detta ger signaler till omvärlden om att Sverige vill spela en fredskapande roll i världen. Till detta kommer att vi har försvarsdepartement, vars strävan är att rusta för krig. Ett fredsministeriums uppgift skulle vara att förbereda för fred, genom främst fredskapande samtal med andra länder. Fredsfrågan saknas helt i politiken
I fredags ringde en kvinna och förespråkade folkomröstning om svenskt NATO-medlemskap. Programledaren sa, bland annat, att eftersom Sverige deltar i övningar tillsammans med NATO är väl Sverige i realiteten med i NATO.
Krigsövningar med NATO skickar sådana provocerande signaler till delar av vår omvärld. Dock är viktigt att påpeka att ett medlemskap innebär olika åtaganden. Exempelvis gäller att ett medlemskap inte skulle garantera att, i händelse av en konflikt, främmande trupper och rent av kärnvapen inte placeras på svensk mark. 
Med hälsningar
från
Harald Nordlund"

Inga kommentarer: