lördag 17 november 2018

Forskare: Fria skolvalet ökar segregationen. Förvånad?

Uren artikel i DN:

"Skolsegregationen ökar. Utvecklingen är väl känd, den har pågått under många år och bekräftats av ett flertal studier, varav flera har publicerats bara under hösten. Det ifrågasätts i dag om man kan tala om en likvärdig skola för alla barn i Sverige.
De stora skiljelinjerna går mellan barn som är födda i Sverige och har högutbildade föräldrar, och barn som är födda i andra länder, och vars föräldrar saknar högre utbildning. Utbildningsnivån är viktigare än ursprunget, men i praktiken sammanfaller ofta den etniska och socioekonomiska segregationen."

Min kommentar:

Jag har otaliga gånger under flera års tid gjort inlägg om det feltänkta i det fria skolvalet. Vi har ett kommunalt ansvar för skolan, men vid sidan om har vi ett system, som innebär att kommunerna knappast kan förhindra ett företag eller annan att starta en skola. Föräldrar har rätt att välja att låta sitt eller sina barn gå i just den skolan, även om kommunen inte har behov av den. Kommunen tvingas anpassa sin planering.
Vilka väljer den här skolan? Forskarna är eniga. 
Låt kommunerna få hela ansvaret för skolan. Vill en kommun  köpa skoltjänster från annan måste det vara kommunens själständiga beslut

Inga kommentarer: