fredag 30 augusti 2019

Sevéus kallar mig och Schlaug klarsynta

SCHLAUG OCH NORDLUND KLARSYNTA RÖSTER
Två medlemmar i FredsKulturNätverket som publicerar angelägna fredspolitiska analyser är de båda före detta riksdagsledamöterna Birger Schlaug i Vingåker och Harald Nordlund i Uppsala.

Om vi i detta land hade några dussin till av deras slag, med samma stora politiska erfarenhet, holistiska analysförmåga, och självständiga framåttänkande, vilken skillnad hade det gjort för den svenska fredspolitiska debatten?
HARALD
Så här analyserar Harald situationen för fredsfrågan inom partierna och fredsorganisationerna (190928):
”1…Fredsfrågan har fortfarande låg prioritet inom partipolitiken och alla initiativ att påverka ska uppmuntras och stödjas.
2…Min uppfattning är att fredsorganisationerna måste finna vägar till gemensamt agerande för att påverka politiskt, då den saknas helt på partiernas agendor.
3…Fredsorganisationerna ägnar sig i för stor utsträckning åt internt arbete och varje organisation för sig.
Jag kommer under hösten att återuppta initiativet att inbjuda ett antal organisationer till en träff på Fredens Hus i Uppsala i syfte att utröna huruvida ett gemensamt agerande kan skapas. Mer om detta senare.”
Vad Harald mer tänker på kan läsas i vår gemensamma debattartikel i Upsala Nya Tidning (190728) om ”Sveriges fredsröst”. Den avslutas med fyra åtgärdspunkter:
”För att förhindra att bilden av Sverige som en stark kraft för fred i världen nu helt suddas ut krävs ett antal initiativ:
*1...Underteckna avtalet om kärnvapenförbud.
*2...Uttala ett tydligt nej till Natomedlemskap.
*3...Delta i fredsskapande arbete genom dialog, diplomati och genom stöd till svenska och internationella fredsforskare och fredsorganisationer.
*4...Inrätta ett fredsdepartement, så att en tydlig politik kan formas som långsiktigt bidrar till krigens avskaffande och fredens säkerställande.”
BIRGER
I Birgers ledare i ETC häromdagen är kritiken mot den rödgröna regeringen rakt på sak:
”Den svenska rödgröna regeringen må allt som oftast hänvisa till riksdagsmajoriteter och januariavtal men man tar också egna initiativ som borde få hela Miljöpartiet och åtminstone halva Socialdemokraterna att gå i taket. Men dessa tiger, muttrar ilsket till meningsfränder, skriver möjligen en debattartikel för syns skull innan de åter går in i politisk koma. De tysta utnyttjas för att legitimera en utveckling som går på tvärs mot vad de anser nödvändigt. … Banden som binder Sverige alltmer samman med Nato smygs stillsamt fram ett efter ett.”

Inga kommentarer: