onsdag 29 januari 2020

Nej UNT, Ackis gör inte överskridanden

I rapporteringen om Region Uppsalas ekonomi fortsätter Upsala Nya Tidning att skriva om Akademiska sjukhusets överskridanden. Det är inte sjukhuset, som överskrider budget, utan det är Sjukhusstyrelsen. Sjukhusstyrelsen överskrider budget för sjukhusverksamheten med en halv miljard.

Nu ska vi också veta att styrelsen själv bidrar till felsynen. Ett exempel: man har en del av budgeten, som man benämner Sjukhusstyrelsens egen verksamhet och avser då styrelsekostnadet och administration. Men sjukhusstyrelsens egen verksamhet innefattar även verksamheten vid både Akademiska sjukhuset och lasarettet i Enköping.
Till råga på allt bidrar även regionfullmäktige till felsynen. Inför fullmäktige finns endast nämnder och styrelser. Men inte ens ledamöterna i fullmäktige är klara över detta.

Jag upprepar: ingen bör få beträda en förtroendemannapost utan att ha genomgått en politikerutbildning. Frånvaron av politisk styrning och politiskt ansvarstagande har redan fått allvarliga konsekvenser och fler kommer

Inga kommentarer: