lördag 4 april 2020

Riksda´n 2 april


logotyp: Sveriges riksdag
2 april 2020

Beslut i korthet

 

Riksdagsbeslut 2 april

Nya krav som gäller byggnaders energiprestanda (CU18)
Extra ändringsbudget: Nya regler för korttidsarbete (FiU51)
Nej till motioner om apoteks- och läkemedelsfrågor (SoU6)

Nya krav som gäller byggnaders energiprestanda (CU18) 

Det införs nya tekniska krav på byggnader när det gäller utrustning för laddning av elfordon. Vidare införs krav på att byggnader som har system för uppvärmning eller luftkonditionering som har en effekt över 70 kilowatt måste inspekteras regelbundet. De nya kraven införs i syfte att genomföra EU:s ändringsdirektiv om byggnaders energiprestanda i svensk rätt.
De ändrade reglerna börjar gälla den 15 maj 2020. Riksdagen sa ja till förslaget.

Extra ändringsbudget: Nya regler för korttidsarbete (FiU51) 

Med anledning av coronaviruset sa riksdagen i huvudsak ja till regeringens förslag om ändringar i statens budget för 2020.
Förändringarna innebär bland annat att staten tillfälligt tar tre fjärdedelar av kostnaderna för korttidspermitterad personal, att staten tar över sjuklöneansvaret i två månader, att karensavdraget tillfälligt slopas och att kommuner och regioner kompenseras för extraordinära åtgärder och merkostnader inom hälso- och sjukvården. Ändringarna i budgeten innebär också att berörda statliga myndigheter får tillskott, att anslaget för smittbärarpenning höjs och att det införs en möjlighet för regeringen att ändra reglerna för studiehjälp, studiemedel och studiestartsstöd vid ledighet.
De flesta av ändringarna börjar gälla den 7 april och vissa tillämpas från den 16 mars 2020.
Riksdagen anser att räntan för de företag som får anstånd på att betala in sin skatt är för hög och att regeringen skyndsamt bör återkomma till riksdagen med ett förslag om att sänka räntan. Riksdagen riktar därför ett tillkännagivande, en uppmaning, till regeringen om det.
Regeringen får bara lämna extra ändringsbudgetar om den anser att det finns särskilda skäl för det. Coronavirusets effekter på samhället innebär enligt regeringen sådana skäl och riksdagen gör ingen annan bedömning.

Nej till motioner om apoteks- och läkemedelsfrågor (SoU6) 

Riksdagen sa nej till 70 förslag i motioner om apoteks- och läkemedelsfrågor från allmänna motionstiden 2019. Motionerna handlar bland annat om generikasystemet, högkostnadsskydd för läkemedel och stärkt arbete mot läkemedelsbrist.
Riksdagen säger nej till motionerna bland annat på grund av att utredningar och arbete redan pågår

Inga kommentarer: