söndag 7 juni 2020

Riksda´n 4 juni

logotyp: Sveriges riksdag
4 juni 2020

Beslut i korthet

 

Riksdagsbeslut 4 juni

Nej till motioner om luftfartsfrågor (TU12)
Förbjudet att använda fordon med obetalda felparkeringsavgifter (TU13)
Nya långsiktiga mål för det östliga partnerskapet (UU16)

Nej till motioner om luftfartsfrågor (TU12) 

Riksdagen sa nej till cirka 50 förslag i motioner från den allmänna motionstiden 2019. Anledningen är främst att arbete redan pågår på området eller att genomförda åtgärder är tillräckliga.
Motionerna handlar exempelvis om luftfartens klimatpåverkan, elflyg, regionala flygplatser och Arlanda och Bromma flygplats.

Förbjudet att använda fordon med obetalda felparkeringsavgifter (TU13) 

Riksdagen sa ja till regeringens förslag om att det ska bli förbjudet att använda ett fordon som har obetalda felparkeringsavgifter på mer än 5 000 kronor och som inte har betalats inom sex månader. Om fordonet används trots ett förbud ska polisen eller en bilinspektör kunna ta bort registreringsskyltarna.
Lagändringarna börjar gälla den 1 januari 2021. Riksdagen sa nej till motioner som lämnats med anledning av förslaget.

Nya långsiktiga mål för det östliga partnerskapet (UU16) 

Riksdagen har granskat ett meddelande från EU-kommissionen och EU:s utrikes- och säkerhetsrepresentant om förslag på nya långsiktiga mål för det östliga partnerskapet efter 2020. Det östliga partnerskapet är EU:s politik för samarbete med och utveckling av de östeuropeiska grannländerna Armenien, Azerbajdzjan, Vitryssland, Georgien, Moldavien och Ukraina.
Det övergripande målet för partnerskapets arbete föreslås vara ökad resiliens, vilket handlar om motståndskraft och återhämtningsförmåga i samhället. Arbetet ska enligt förslaget prioritera fem områden:
Resilienta, hållbara och integrerade ekonomier.
Ansvarsskyldiga institutioner, rättsstatsprincipen och säkerhet.
Miljö- och klimatmässig resiliens.
En resilient digital omställning.
Resilienta, rättvisa och inkluderande samhällen.
Riksdagen välkomnar att utvecklingen av partnerskapet ligger högt upp på EU:s dagordning och ser positivt på de föreslagna långsiktiga målen. Enligt riksdagen är en demokratisk utveckling och ekonomisk integration i närområdet en av EU:s mest centrala utrikespolitiska uppgifter. Riksdagen lade utlåtandet till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet.

Inga kommentarer: