tisdag 19 januari 2010

Är det omöjligt att styra ett landsting politiskt?

Eller är det så att politiker alltför ofta är oförmögna att styra.
I landstinget i Uppsala funderar just nu landstingsråden över vilka förändringar, som behöver göras i den politiska organisationen.
Min starka känsla är att dom, först av allt, skulle behöva få en viss grundläggande utbildning. Den skulle innehålla, bland annat, genomgång av det politiska systemet, där man får lära sig att inför fullmäktige finns endast politiska organ som ansvariga. I dag negligerar fullmäktige nämnderna och lyfter fram förvaltningar. Man borde få lära sig att det inte är förvaltningar som skaffar sig ett politiskt organ, utan tvärtom. Vad är politikens uppgifter ska vara en huvudfråga, som man, av dagens politiska verklighet att döma, behöver ägna minst två utbildningsdagar åt.
Landstingsstyrelsen är i dag styrelse för många verksamheter. Det är en omöjlighet att då ta sitt styrelseansvar. Landstingsstyrelsen ska vara landstingets regering och ingenting annat. Härutöver ska finnas ett antal styrelser för verksamheterna. Dessa styrelser ska få uppdrag av antingen en särskild beställarstyrelse, kanske en Hälso- och sjukvårdsstyrelse eller av fullmäktige efter förslag från landstingsstyrelsen.
Mycket tyder på att man kommer att föra över landstingsstyrelsens verksamhetsansvar till en särskild produktionsstyrelse. (Det känns lite fånigt med de moderna begreppen hämtade från näringslivet.) Det som landstingsstyrelsen inte klarar ska en ny, en enda, klara. Mycket tyder på att frånvaron av politisk styrning och kontroll av landstinget kommer att gälla även framöver.
Är det omöjligt att styra ett landsting politiskt? Nej, men man måste ha kunskap och insikt.

Inga kommentarer: