söndag 3 januari 2010

Hotet mot vargen

Tack för påpekandet om kommentar till vargjakten. Ibland behövs några timmars eftertanke för att stilla en upprördhet. Den har dock inte stillats. Varför var det nödvändigt att så här hämningslöst släppa loss dödandet av vargar? Varför organiserades inte kontrollen på ett bättre sätt? Jo, det är ju det lokala bestämmandet, som nu är så viktigt. Lokalt bestämmande över något som känner varken geografiska eller administrativa gränser. Men varför detta enorma intresse från jägarnas sida?
Den 21 oktober 2009 skrev jag nedanstående i min blogg.

Beslut om jakt på våra rovdjur

Nu har riksda´n fattat beslut om jakt på våra rovdjur. Jägarna torde vara nöjda. Men vad betyder det här för framtiden för vissa arter. Jag är säker på att man inom något år kommer att inse misstaget. Det är alltid värre att behöva lappa i efterhand än att göra rätt från början.
"Riksdagen godkänner en förvaltning av rovdjuren som innebär att Naturvårdsverket får delegera beslut om licens- och skyddsjakt till länsstyrelserna. Besluten ska vara grundade på rovdjursstammarnas utveckling i länet. Viltvårdsnämnderna och rovdjursgrupperna tas bort och ersätts av viltförvaltningsdelegationer. Sverige ska ha tre rovdjursförvaltningsområden. Naturvårdverket bestämmer miniminivåer för rovdjursstammarna inom varje förvaltningsområde. Varje område ska ha ett samverkansråd som tar fram riktlinjer och principer för rovdjursförvaltningen. Riksdagen sa också ja till en tillfällig begränsning av vargstammens tillväxttakt liksom till åtgärder för att stärka vargstammens genetiska status. Det kan göras i första hand genom att underlätta för naturligt invandrade vargar, i andra hand genom att högst 20 vargar som inte är påverkade av inavel införlivas i populationen de närmaste fem åren. Jakt på björn och lo ska i huvudsak vara licensjakt medan jakten efter järv och varg är skyddjakt. Licensjakt ska under kontrollerade former kunna förekomma även på järv och varg. Möjligheterna att ansöka om skyddsjakt kommer begränsas samtidigt som reglerna om rätt att döda rovdjur för att skydda tamdjur inte ändras."

Ska nu ta tag i det avbrutna skrivandet. Kanske utgivning lagom till valet i september. Funderar över avslöjanden eller inte.

Inga kommentarer: