torsdag 6 september 2012

Hoppas vi kommer att gå Tysklands väg


Nedanstående har jag hämta från en artikel i Dagens Industri.
Vem ska man tro på, tro på.....Ja de flesta av oss torde helst vilja tro på Kåberger. Och ju mer jag tar reda på desto mer övertygad blir jag om att det är förnybart, som måste gälla i framtiden. Synd att debatten innehåller så många falska uppgifter. Att hålla på och lägga krut på att diskutera vilka länder, som bygger ut kärnkraften måste vara meningslöst. Antingen bygger man ut eller så gör man det inte.
Hoppas vi får en tydlighet i Sverige om att vi ska gå Tysklands väg (i enrgipolitiken).

"Förnybar energi har i år stått för mer än två tredjedelar av den svenska elanvändningen. Att som Carl B Hamilton (FP) påstå att det inte finns alternativ till kärnkraft är fel. Fakta visar att kärnkraften snarare är på väg att konkurreras ut, skriver professor Tomas Kåberger.
Carl B Hamilton hävdar att det inte finns några fossilfria alternativ till kärnkraft. Han har fel. Sverige och Tyskland har visat att man kan ha ekonomisk tillväxt och minska koldioxidutsläpp samtidigt som man stänger kärnreaktorer. Det är inte längre bara ett ideal. Det är vad som händer i verkligheten".

4 kommentarer:

Anonym sa...

Kåberger missar elefanten i rumet då han pratar om tyskland. innan tyskland stängde kärnkraften exporterade de stora mängder el (ca 77twh) nu exporterar de endast några få twh. och länderna som innan importerade (främst danmark och polen) har ersatt detta med kolkraft. Men genom att ignorera detta får kåberger det att låta som om det inte var problem att stänga kärnkraften

Anonym sa...

Förnybar energi har [edit: hitills] i år stått för mer än två tredjedelar av den svenska elanvändningen.

Detta är nog mest tack vare vattenkraften. Att den gett mer än de normala 50% kan kanske bero på årsvariationen. Tillrinningen är störst på våren (se länk nedan) för att sedan avta. Hade han skrivit debattartikeln i mars hade det låtit annorlunda kanske.

Tanken är också att läsaren ska få uppfattningen att det är på grund av vindkraft något som är felaktigt.

http://www.svenskenergi.se/upload/Om%20el/Vattenkraft/Bilder/tillrinning_stor.gif


Kåberger tycker uppenbarligen att vindkraft är väldigt mycket bättre än t.ex. kärnkraft. Tydligen är den så mycket bättre att han inte drar sig för att bidra med lite ohederlig debatt för den goda sakens skull som den gången när han påstod att foster behövts aborteras på grund av Fukushima (påtvingad avbön i länken nedan)

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3345&artikel=5130705

Harald i Uppsala sa...

.
Tyskland har efter 2000 avvecklat 70 årsTWh från kärnkraft och ökat förnybart med 90 årsTWh.
Men sifferexercis är för mig mindre intressant än att fundera över om det kan var försvarbart att skapa risker med avfall och hantering av bränslet liksom konsekvenser av olyckor, som kärnkraft innebär. Jag tror att domen från kommande generationer blir hård

Anonym sa...

Harald, 2010 såg elenergimixen i Tyskland ut på följande sätt:

Brunkol: 23.7%
Kärnkraft: 22.6%
Stenkol: 18.7%
Vind,vatten,bio,sol: 16.5%
Naturgas: 13.6%
Övrigt: 4.9%

[Källa: http://www.euronuclear.org/info/encyclopedia/p/pow-gen-ger.htm]

Det känns onödigt att fasa ut en så stor del som kärnkraften när man har så mycket fossil energi att bli av med. För övrigt tror jag att du skulle gynnas av att se följande film:

http://www.youtube.com/watch?v=2Ncm8KwxWNg&feature=player_embedded

Det sprids mycket felaktigheter om strålningens farligheter. Förra året var 25-årsjubileum för världens värsta kärntekniska olycka – Tjernobylolyckan. FN-organet UNSCEAR har under dessa år följt de drabbade i Ukraina, gjort hälsouppföljningar och sammanställt forskningsrapporter. Detta är vad de har kommit fram till. Filmen är producerad av World Nuclear Association.