onsdag 26 september 2012

Vilken väg väljer Miljöpartiet?

Blir Miljöpartiet nu ett vanligt parti? Detta genom att byta världsbild. Diskussionen förs i flera medier.
Men vad menas med ett vanligt parti? Har vi inte redan för många vanliga partier. Är Miljöpartiet på väg att bli ett radikalt borgerligt parti? Man föreslås nu vara positivt till tillväxt efter att man har haft uppfattningen att en politik för ekonomisk tillväxt tär ytterligare på ändliga resurser.
Min gissning är att ändringen i synsätt inte kommer att gillas av Miljöpartiets kongress. Programförslaget torde ha tillkommit för att underlätta möjligheterna att få sitta med i en kommande regering. Man torde vilja ha en strategi, som möjliggör att ingå i en regering med Socialdemokraterna, men också möjlighet att bilda regering med Moderaterna. Den argumenteringen går inte att föra på kongressen, eftersom den är offentlig. Ombuden förstår att argumentet finns, men jag blir förvånad om man köper det.
Det bli onekligen intressant att se vilken väg Miljöpartiet väljer.

1 kommentar:

Ringborgs blogg sa...

I borgerliga Halland har Miljöpartiet sedan 20-tal år ett etablerat samarbete ihop med Alliansen innan de ens kallades det. MP deklarerade före valet 2010 att det inte skulle brytas fast Halland skulle bi region eller att man på riks bestämt sig för "rödgrönt".

Om valforskare med flera vidgade sina vyer att inte bara se Stockholmsperspektivet kanske de upptäcker ett och annan utanför.