tisdag 24 september 2013

Vindkraft påverkar inte fastighetsvärden

Oj, oj, oj, vårt hus blir mindre värt. Det här är en inte ovanlig reaktion från omgivningen inför etablering av vinkraftverk. Men är beklagandet motiverat? Nej tydligen inte.
"En ny studie om vindkraftsparker och fastighetsvärden visar att det inte finns något negativt samband. Analysen har gjorts av Lawrence Berkeley National Laboratory (Berkeley Lab) och involverar mer än 50.000 försäljningar av hus och hem nära 67 vindkraftverk i 27 län tvärs över nio amerikanska delstater. Detta var den andra av två studier som genomförts i ämnet och i båda studierna finns inget statistiskt belägg för att vindkraftverk har haft någon mätbar effekt på försäljningspriser."

2 kommentarer:

Anonym sa...

Struntsnack att inte fastighetsvärdena påverkas av vindkraft. Utanför Malmköping i Sörmland har vi sommarstugeköpare som avbryter köp när de får höra talas om att det finns TIDIGA PLANER på vindkraft i området. Det säger sig väl självt att man inte vill köpa hus som har eller kan drabbas av vindindustri. Och finns det inga köpare påverkas värdena. Men för att kunna påvisa prispåverkan måste man ha prisnoteringar att analysera. Inga transaktioner = inga prisnoteringar = ingen påverkan i teorin. Så är det. Jag är fastighetsekonom med civilingenjörsutbildning från KTH.

Harald i Uppsala sa...

Varför är Du anonym?
Jag har bara refererat till en undersökning