lördag 28 oktober 2017

L avfärdarmin motion om Livskunskap

Detta brev tillsändes Jan Björklund när han var utbildningsminister.
Jag har till Liberalernas landsmöte i november motionerat om att partiet ska verka för att frågan om Livskunskap som skolämne utreds. En skarpare sågning av förslaget får man leta efter. Partistyrelsen tycker inte alls att de argument jag framfört är värda att tas på allvar. Ett socialliberalt parti säger nej till att ta itu med med de problem som vi er dagligen och vars lösningar ingen har idéer om.
Bedrövligt är mitt omdöme om partistyrelsens yttrande

"Livskunskap som ett obligatoriskt ämne i skolan. Det önskar ett par anställda på Sandagymnasiet i Huskvarna som skrivit ett brev till utbildningsminister Jan Björklund.

"Att vi önskar Livskunskap också inom gymnasiet speglar säkert delvis en samhällsförändring där skolans ansvar ökar i takt med att föräldrar får allt mindre tid för sina barn/ungdomar. Det är också ett uttryck för de växande krav som det moderna, komplexa samhället ställer på vår förmåga att samspela med andra människor" skriver de två kvinnliga brevskrivarna. Och vidare: " Det är självklart viktigt att det inom skolan finns ett tydligt utrymme för både fysisk, psykisk och social hälsa. Livskunskap - ger vinster för eleverna men också för läraren - läraren blir tydlig och mänsklig".

Regeringen har tagit beslut om vilka obligatoriska ämnen som ska ingå i gymnasieskolan och där ingår inte livskunskap, svarar utbildningsministern men tillägger att beslut kring de nationella programmens valbara kurser ännu inte är tagit. Därmed kanske livskunskap ändå kan bli ett aktuellt ämne på gymnasieelevernas schema."
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Inga kommentarer: