onsdag 23 september 2009

Prioriteringar i sjukvården

Prioriteringar i sjukvården
Debatten om nödvändigheten av prioriteringar i sjukvården har återuppstått. Resurserna medger inte att alla behov kan tillgodoses.
Förutom det rent känslomässiga i att sjukdomar ska rangordnas tror jag det är fel debatt just nu. Jag tror att det finns risk för att all uppmärksamhet riktas mot prioriteringslistan och att debatten om hur stor del av våra samlade resurser vi ska använda för sjukvård avstannar och att ansträngningarna att finna nya och smartare metoder och rutiner upphör. Vi är åter inne på att använda en lättare väg för att slippa ta i det som borde ses som nödvändigt. Både personal i sjukvården och patienter inser att förändringspotentialen är ganska stor.

Snappat upp från riksda´n:

Klimatförändringar och rätten till en hälsosam miljö på agendan under Europarådets höstsession nästa vecka

Utmaningar orsakade av klimatförändringar och ett förslag om att ansluta rätten till en hälsosam miljö i Europakonvention. Bland annat står dessa frågor på dagordningen vid Europarådets parlamentariska församlings session i Strasbourg den 28 september – 2 oktober. Riksdagens Europarådsdelegation deltar i sessionen.

En viktig debatt kommer att handla om utvecklingen av relationerna mellan Ryssland och Georgien. Med hänvisning till konflikten i Kaukasus kommer församlingen även att ta ställning till en motion där 72 delegater föreslår en omprövning av den ryska parlamentarikerdelegationens ackrediteringar.

En årlig debatt om OECD:s verksamhet och världsekonomin hålls traditionellt vid höstsessionen. Anna Lilliehöök (m) är rapportör. Europarådets parlamentariska församling fungerar som OECD:s parlamentariska dimension.

Val av Europarådets generalsekreterare är en central fråga på agendan. Under året har församlingen markerat sitt ogillande av ministerkommitténs sätt att förbereda valet. På grund av motsättningarna ströks valet från dagordningen i juni. Ett sådant förslag kan föras fram när höstsessionen inleds.

Inga kommentarer: