söndag 6 september 2009

Medias förmedling av nyheten bilbrand

Nej, Ni är inte utnyttjade. Men Ni utnyttjar. Detta en kort reflektion när jag läser chefredaktörens för Upsala Nya Tidning funderingar kring medias förmedling av nyheten om bilbränder. Är det blygsamhet, som gör att han klumpar ihop alla medier. Han vet naturligtvis att vissa tidningar medvetet utnyttjar elände och inte drar sig för att snedvrida. Varför inte våga ta upp den tråden? Granska det faktum att tioåringar tillåts av sina föräldrar att dra omkring nattetid och granska det faktum att en dominerande bild är att Polisen begår brott och att Polisen är det stora problemet.
”Skymmer spektakulära nyheten en sannare bild av ett skeende?” Svaret på den frågan är inte svår att finna. Jo, ibland gör den det. Vissa tidningar lever ju på just detta. Och vi tidningskonsumenter är urusla på att utöva konsumentmakt.

Fotbollsmatchen mot Ungern var god underhållning. Stor otur gjorde att det var oavgjort när ordinarie speltid var slut. Stor tur låg bakom Sveriges vinstmål. Målgörare var en viss Zlatan, en spelare, som inte gjorde stort väsen av sig i övrigt under matchen. Det var förresten länge sedan man såg honom göra en bra match i landslaget. Men han ägnas nu stor programtid i radion och beskrivs i ordalag, som för tankarna till historiska hjältar. För mig är det fascinerande hur man skapar fenomen, verkliga eller konstruerade. För mig är det fascinerande att det är hjältedåd att förhandla sig till mångmiljonlön, som idrottsman, men att det är förkastligt att arvodena till fritidspolitiker uppgår till enstaka tusenlappar.

I det regionala samarbetet inom Mälardalsrådet samlas man nu kring vattenfrågor. Två huvudfrågor dominerar:
1. Vattnets betydelse för kultur, turism, näringsliv, transporter och bebyggelse.
2. Hur Mälartinget bäst ska lyfta fram hur tillväxt och välfärd kan förenas med en minskad
klimatpåverkan

Ni, som läser det här, ge respons. Ge Din spontana synpunkt.

Funderar över vad nästa valrörelse bär med sig. Vilka medel kommer man att sky? Det jag ser nu ger onda aningar. Få bort hindren, ja om det krävs lyft bort med egen kraft, om inte orden räcker.



Inga kommentarer: