torsdag 17 maj 2018

Förnybart vecka 20

Senaste nytt om förnybart – vecka 20


Högst upp på svenskarnas önskelista står fler investeringar i förnybar energi enligt ny rapport från WWF, och regeringen har kommit överens om en satsning på 200 miljoner för att främja utvecklingen av flytande biogas. Årets Miljöbästa Bil är eldrivna Nissan Leaf, och enligt Charlotte Unger på Svensk Vindenergi kommer (den förnybara) elen gott att räcka till för att ladda denna och alla andra bilar i Sveriges växande elbilsflotta. New Yorks borgmästare Bill de Blasio tar striden mot klimatförändringar direkt till de fossiltunga bolagen genom stämning och divestering, och den nyvalde presidenten i Costa Rica har tagit på sig »den vackra uppgiften att avskaffa användningen av fossila bränslen«.

Regeringen satsar på biogas

Regeringen satsar 200 miljoner på att bättre nyttja svensk biogas till tung trafik. Miljöminister Karolina Skog (MP) ser framför allt sjöfarten som en bransch med utvecklingspotential.
Läs artikeln från DI
Läs även Debatt: Regeringen bör sluta skylla på EU från Borås Tidning

»Vindkraften räcker även till elbilarna«

Debatt: »Om vindkraften fortsätter att byggas ut i dagens takt så kommer vi att ha el både till bilar, en mer klimatsmart industri och för export till våra grannländer«, skriver Charlotte Unger, Svensk Vindenergi, i ett svar på en insändare.
Läs artikeln från VLT

Linda Burenius Magnusson ny ordförande för Svensk Vindenergi

På föreningsstämman igår valdes Linda Burenius Magnusson till ny ordförande för Svensk Vindenergi. Linda är head of public affairs på OX2 samt arbetar som styrelseordförande i föreningen 100% förnybart, styrelseledamot i Almi Invest Green Tech-fond och ledamot i Energimarknadsinspektionens insynsråd.
Läs artikeln från Branschaktuellt

Så vill svenskar satsa på fossilfritt i städer

Nio av tio svenskar tycker att det är viktigt att deras stad är hållbar. Enligt Världsnaturfonden är det större investeringar i sol- och vindkraft som ligger högst på listan.
Läs artikeln från Branschaktuellt
Läs även Nio av tio stadsbor: Satsa mer på miljön från Expressen
Läs även Cities must move to fossil-free and car-free for a healthy future från WWF

30 000 har ansökt om elcykelpremie

Nu har de första bidragen för elfordon börjat betalas ut, framförallt till dem som har ansökt digitalt. Och intresset har varit stort.
Läs artikeln från Ny Teknik

Västsverige bäst på vindkraft

Vinden i Västsverige nyttjas flitigt. Totalt finns det 567 stycken vindkraftverk i Västra Götaland. Det är fler än i något annat län i hela Sverige. »Företagare är villiga att investera«, säger Martin Johansson på Energimyndigheten.
Läs artikeln från SVT Väst

Här vill de bygga världens högsta vindkraftverk

Idag är de svenska vindkraftverken ungefär 200 meter höga. Men nu vill Skellefteå Kraft öppna en testanläggning där tillverkare kan utveckla och testa framtidens verk, så höga som 330 meter.
Läs artikeln och se inslaget från SVT Västerbotten

Svenskt hopp om vågkraft i Ghana

Svenska Seabased har haft problem med sin vågkraftsteknik i Sverige. Nu tror företaget att den första kommersiella anläggningen kommer att byggas i Ghana och planerar en fabrik för tillverkning i Norge.
Läs artikeln från Ny Teknik

Nissan Leaf är Miljöbästa Bil 2018

Elbilarna dominerar prispallen på utmärkelsen Miljöbästa Bil 2018, och Nissan Leaf korades till det allra bästa valet för såväl privatbilisten som för företaget. Alla 40 nominerade modeller är bra val för den miljömedvetne bilköparen: de är fossiloberoende, bränslesnåla och säkra.
Läs artikeln från Klimatsmart.se

Utländska nyheter


New York flyttar miljarder – till Trumps förtret

Städer som flyttar pensionspengar bort från fossila energibolag och stämningar mot oljebolag är en trend som klimatskeptiska president Donald Trump inte lyckats stoppa. New York ska flytta fem miljarder dollar och hoppas att allt fler städer följer efter.
Läs artikeln från SvD

24 miljoner nya arbetstillfällen i den gröna ekonomin

Enligt en rapport från ILO – International Labour Organization – kommer ca 24 miljoner nya jobb att skapas globalt år 2030 om rätt politik för att främja en grönare ekonomi införs. 2,5 miljoner jobb kommer vara inom förnybar energi och över en miljon kommer att försvinna från petroleumindustrin.
Läs artikeln och rapporten från ILO

Costa Ricas nya president leder vägen: fossilförbud

Costa Ricas nyvalda president Carlos Alvarado har meddelat ett rikstäckande förbud mot fossila bränslen, en del av hans ambitiösa planer på att skapa ett kolfritt samhälle.
Läs artikeln från Telesur

För första gången dominerar solenergi i Storbritannien

Sol blev den dominerande energikällan för Storbritanniens elnät i tre timmar i sträck på söndagseftermiddagen.
Läs artikeln från Treehugger

Nästan hälften av Australiens storföretag väljer förnybar energi

Nästan hälften av Australiens stora företag går över till förnybar energi, många genom solpaneler och batterilagring. Det är ekonomin i förnybara lösningar som driver.
Läs artikeln från the Guardian

Sol- och vindkraft lösningen för länder med vattenbrist

Sol- och vindkraftsproduktion är ren och kräver inget eller lite vatten. Fossilfri elproduktion kan hjälpa länder att möta ökad efterfrågan på el utan att öka koldioxidutsläpp eller vattenåtgång.
Läs artikeln från World Resources Institute

Inga kommentarer: