onsdag 23 maj 2018

Förnybart v.21


Senaste nytt om förnybart – vecka 21


18 nordiska företag, bl a H&M och IKEA, skriver i ett öppet brev till EU:s energiministrar att EU bör skärpa sina länders energi- och klimatmål. 100% förnybart med flera organisationer anser att regeringen saknar handlingskraft i frågan om rättvisa villkor för andelsägd el och uppmanar till snabb utredning. Det är rusning bland storföretagen till lönsamma solcellsinstallationer: Apotea har den största. SCA och ST1 bygger fabrik för förnybara drivmedel av tallolja och i Norge har elflyget luft under vingarna. Storbritanniens första vindkraftsprojekt som ska byggas helt utan bidrag och subventioner är klart att realiseras, och brittiska forskare levererar det något motsägelsefulla påståendet att klimatförändring kan gynna vindkraften. Sist en liten hälsning från vårt GDPR-team: Vår uppdaterade integritetspolicy följer EU:s nya dataskyddsdirektiv GDPR. Dina uppgifter är säkra hos oss – och stannar hos oss. Vi kommer inte att sälja, dela eller på annat sätt sprida dina personuppgifter till tredje part. Läs vår integritetspolicy.
 

Svenska nyheter

 

»Här är 3 skäl till att fler ska få producera egen el«

Debatt: »Samma EU-regler som subventionerar kolkraft i Polen stoppar att fler i Sverige ska bli delägare i elproduktion genom vindkraft och solel. Regeringen – snabbutred detta!« uppmanar en rad organisationer.
Läs artikeln från Ny Teknik

 

Här ligger Sveriges största soltak

I fjol rusade antalet företag som installerade solcellsanläggningar. »Jag tror inte att alla har insett att det är lönsamt«, säger Pär Svärdson, vd för nätapoteket Apotea som har byggt den största takanläggningen i Sverige.
Läs artikeln från DI
 

Skatt på naturresurser kan stanna lokalt

Miljöpartiet föreslår att fastighetsskatten för vattenkraften och vindkraften ska tillfalla de regioner och kommuner där den produceras. Även Centern och Vänsterpartiet förordar liknande åtgärder. Statsminister Stefan Löfven vill inte stänga dörren.
Läs artikeln från Syre
 

Solceller, batterier och internet bidrar till nästa industriella revolution

När miljontals mikroproducenter kopplas samman i ett »energimarknadernas internet« förändras marknadens logik och styrkeförhållanden i grunden. För energimarknadernas traditionella aktörer är snabb anpassning en överlevnadsfaktor. Det skriver Andrew Machirant, seniorrådgivare InnoEnergy Scandinavia.
Läs artikeln från Aktuell Hållbarhet
 

SCA och ST1 satsar halv miljard på fabrik för tallolja

Skogsbolaget SCA anlägger inom ramen för ett nytt partnerskap med energibolaget ST1 en ny fabrik för tillverkning av förnybara drivmedel av tallolja med en kapacitet på 100 000 ton per år.
Läs artikeln från Ny Teknik
 

Befintliga biopannor skulle kunna klara Sveriges omställning till förnybara bränslen

När forskare på Chalmers nu sammanfattar tio års energiforskning ser de nya tekniska landvinningar på bred front.
Läs artikeln från Industritorget
 

Utländska nyheter

 

Nordiska företag kräver att EU skärper sina klimatmål

I ett öppet brev till EU:s samtliga energiministrar kräver H&M, HSB och IKEA tillsammans med 15 andra nordiska företag att EU skärper sina energi- och klimatmål.
Läs artikeln från DI
Läs brevet här
 

Nu lyfter elplanen

Eldrivna flygplan är inte längre en galen idé ur en science fiction-roman. Stora flygplanstillverkare som Airbus och Boeing satsar på tekniken och utmanas av en växande skara nya, små och innovativa företag. Första landet med elektrifierat inrikesflyg kan bli Norge.
Läs artikeln från Forskning & Framsteg
 

Klimatförändringar kan ge starkare vindar och mer vindkraft

En 1,5 grader varmare värld skulle medföra ökad och mer regelbunden vindkraftsproduktion, enligt studie från British Antarctic Survey, the University of Oxford och the University of Bristol.
Läs artikeln från Treehugger
 

Storbritanniens första bidragsfria vindkraftsprojekt

Nu är det signerat och klart för att bygga Storbritanniens första vindpark som ska finansieras helt utan subventioner.
Läs artikeln från Windpower Monthly
 

Batterianläggning i drift vid brittisk vindpark

Vattenfalls batterianläggning vid Pen y Cymoedd vindpark i Wales lagrar nu förnybar vindkraft som kan användas när det inte blåser. Därmed bidrar batterianläggningen till stabiliteten i det brittiska elsystemet.
Läs artikeln från Energipress.se
 

Gruvbolag ska producera batterier av vanadinmetall

Det australiska gruvbolaget Aura Energy vill börja utvinna metallen vanadin i Jämtland och sedan producera s k redox-batterier, som har hög kapacitet att lagra energi under långa tidsperioder. 

Inga kommentarer: