torsdag 17 maj 2018

Förnybart vecka 19

Senaste nytt om förnybart – vecka 19


Första spadtaget har tagits för Northvolts batterifabrik i Västerås, och på en mässa i Peking lovar Volvochefen hälften elbilar i produktionen 2025. Dubbelt från Svensk Vindenergi i veckans Senaste nytt: om hur förnybar elproduktion stärker konkurrenskraften samt hur vindkraften bidrar till en levande landsbygd. Norge gör fortfarande pengar på olja men Statoil satsar på havsbaserad vindkraft utanför Irland, och i Oslo rullar 70 nya elbussar ut i trafiken 2019. I Kalifornien är det på väg att bli lag på att nybyggda hus ska ha solceller från 2020, och solceller ska även hjälpa jättedrönaren PHASA-3 att flyga ett år utan att landa.

Svenska nyheter


Förnybar elproduktion stärker konkurrenskraften

Debatt: »Genom samtidiga satsningar på utbyggnad av förnybar elproduktion, energieffektivisering och elexport kan Sverige både klara den egna försörjningen och bidra till att Europas omställning går snabbare och blir billigare«, skriver Charlotte Larson Unger, Svensk Vindenergi, och Jeanette Lindeblad, Svensk Vindkraftförening, i en replik.
Läs artikeln från Värmlands Folkblad

 

»Startpunkten för en ny svensk basindustri«

Debatt: Den 26 april sattes spaden i marken för att påbörja byggnationen av Northvolts forsknings- och utvecklingsanläggning för litiumjonbatterier i Västerås. »En stor dag för Sverige och Europa«, skriver Mikael Damberg (S) och Anders Teljebäck (S).
Läs artikeln från DI

Volvochefens löfte: Då ska hälften av bilarna vara eldrivna

På bilmässan i Peking haglade de kaxiga målen kring elektrifiering från bilmärkena i Geelykoncernen. Volvo Cars vd Håkan Samuelsson stack ut hakan och lovade att hälften av bolagets försäljning 2025 ska vara rena elbilar.
Läs artikeln från DI

»Gör det möjligt att välja bort bensin med ryskt ursprung«

Debatt: »Konsumenter vill veta ursprungsland, även för drivmedel. Det är tråkigt att regeringen, på grund av feltolkning av EU:s direktiv, har intagit samma position som konservativa delar av drivmedelsbranschen. Men EU:s klimat­ambitioner kräver länder som går före, inte länder som håller igen av obefogad oro för bannor«, skriver Mattias Goldmann, Fores, och Jakob Lagercrantz, 2030-sekretariatet.
Läs artikeln från DN

»Vindkraft bidrar till levande landsbygd«

Debatt: »Kommunen ska styra lokaliseringen av vindkraft via sin översiktsplanering, sin starka ställning som remissinstans och fortsatt givna roll som samtalspartner i den lagstadgade samrådsprocessen«, skriver Charlotte Unger Larson, Svensk Vindenergi.
Läs artikeln från Land Lantbruk

Utländska nyheter


Statoil: Irland har en enorm potential för offshore vind

Irland, som är på väg att missa sina klimatmål, kanske kan lösa det genom utbyggnad av havsbaserad vindkraft, något som landet har ypperliga förhållanden för, enligt Statoil.
Läs artikeln från The Irish Times

Kalifornien gör det obligatoriskt med solceller på nybyggen

Delstaten är på väg att klubba igenom en ny standard som innebär att nästan alla nya villor och flerbostadshus måste ha solceller från 2020 och framåt.
Läs artikeln från Ny Teknik

Forskare: Snabbladdning kan göra Kinas elbilssatsning till miljöbov

Kina har tryckt gaspedalen i botten på elbilssatsning. Men även om elektrifieringen av bilflottan kan leda till bättre lokal miljö hävdar forskare att strategin kan vara kontraproduktiv.
Läs artikeln från Ny Teknik

Oslo får 70 nya elbussar

De 70 nya bussarna kommer att köras på vägarna redan våren 2019.
Läs artikeln från Treehugger
Läs även Electric Buses in Cities: Driving Towards Cleaner Air and Lower CO2
från Bloomberg

Nissan följer Toyota – fasar ut dieseln i Europa

Nu meddelar Nissan att man gradvis kommer sluta sälja dieselbilar i Europa. Istället ska fokus riktas mot nya elbilar.
Läs artikeln från Ny Teknik

Soldrivna jättedrönaren kan flyga ett år utan att landa

BAE Systems och Prismatic ska förverkliga jättedrönaren PHASA-35 som kan ersätta satelliter. De ultralätta solcellerna innebär att drönaren teoretiskt kan flyga ett år utan att landa.

Inga kommentarer: