tisdag 23 juni 2009

Sjukvårdskris


I nyheterna om, förutom hemska tunnelbaneolyckan i Washington, landstingens usla ekonomi. Akademiska sjukhuset är illa ute. Men nu tillsätter man ytterligare en biträdande sjukhusdirektör, med uppgift att få ordning på den ekonomiska styrningen. Att styrningen måste förbättras är uppenbart, men frågan om varför inte sjukhusdirektör och biträdande kan åstadkomma det infinner sig. Kanske ger den här kostnadsökningen med bortåt en och en halv miljon effekt. Problemet torde vara svårigheten att åstadkomma förändringar, förändringar av, bland annat, arbetsrutiner; ingen lätt uppgift. Ett rikligt mått av nytänkande krävs. Den skada, som den politiska oppositionen i landstinget orsakar tror jag är mycket större än vi anar. Majoriteten vill ompröva, till exempel driftformer, och oppositionen ger signaler om att allting ska vara som det varit. Vilken bild får professionen av den politiska viljan? Den här konservativa synen hos oppositionen bidrar till även att hämma majoritetens ambitioner.
Kanske borde man skapa en ”samlingsregering” på grund av att det nu börjar bli krisartat. Eller orsakar en sådan ännu starkare låsningar. Jo, sannolikt. Däremot måste politiska ledningen ägna huvuddelen av sina ansträngningar åt att föra dialog med professionen. Inte för att ge direktiv utan för att beskriva sin vilja och för att lära sig om de förutsättningar, som råder i verksamheterna.
Landstingets politiska organisation används inte och är dessutom feltänkt. De politiska organen, förutom landstingsstyrelse och hälso- och sjukvårdsstyrelse, finns på papperet, men har i fråga om ansvaret inför fullmäktige ersatts av förvaltningarna. Inför fullmäktige ska finnas endast de politiska organen. Till det här kommer felet med att landstingsstyrelsen är styrelse för Akademiska sjukhuset. En särskild styrelse för AS, liksom för lasarettet i Enköping, borde snarast tillsättas, helst professionella sådana.

http://haraldiuppsala.blogspot.com/
www.twitter.com/haraldnordlund
Om politisk styrning: Stadsbiblioteket 16 september kl. 18.30


Inga kommentarer: