onsdag 2 oktober 2019

Den, så kallade, valfriheten

Nu har Stiernstedt utrett färdigt frågan om "Digifysiskt vårdval"
"Primärvårdens kanske största problem är brist på resurser, enligt regeringens särskilde utredare Göran Stiernstedt"

Stiernstedt konstaterar, bland annat, att primärvården är underfinansierad. Många miljarder saknas under ett antal år framöver. (Jämför pengarna till mer vapen. 60miljarder inom sex år. Då finns pengar, men till vården? Nej. (Om man inte lutar sig mot KD. Det partiet kan skaffa fram hur mycket som helst. Mer vapen, mer övning i dödande, mer till vården, mer till omsorgen, mer till allt)

Stiernstedt anser att det har funnits en övertro på att konkurrens med kvalitet skulle lösa primärvårdens brister. Snäva in denobegränsade valfriheten, säger utredningen.

Det har jag skrivit om många gånger. Fria etableringen av vårdcentraler är en felaktig tanke. Vår solidaritetsorganisation ska se till att vi alla blir listade vid en fast primärvårdskontakt. Detta är det primära. Socialministern har kommenterat med, bland annat att "det behövs mer nationell styrning". Grattis socialministern. Har du kanske kommit på att staten redan har ansvar för att vi har en sjukvård, som är jämlik och med hög kvalitet. (HSL) Kanske harhon insett att staten hittills misslyckats med sin styrande uppgift.

En parallell kan dras till friskolesystemet. Stort statligt ansvar, som inte tas. Övertro på konkurrensen 

Inga kommentarer: