lördag 26 oktober 2019

Dagens tidningskommentar 26 oktober. Visst, ansvaret är politiskt

"Det är för enkelt att skyllapå Apotekstjänst" är rubriken på ledare i dagens UNT.

Det råder inget tvivel om vilka som har ansvaret för välfärden i Sverige, skriver tidningen, bland annat. Hur många gånger har jag skrivit och pekat på detta? Många. När tidningen skrivit om överskridanden Akademiska sjukhuset gjort har jag påpekat att det är Sjukhusstyrelsen, som överskridit. Kommunallagen känner inte förvaltningar.
Bra också att tidningen påpekar skillnaden mellan privat verksamhet och externt utförande. Ingen (!) har någonsin brytt sig om mina påpekanden.

Nåja, ingen idé att gnälla. Bättre att fortsätta opinionsbilda.

Vad borde göras åt de många bristerna vid upphandling av externa tjänster? Vad som behövs är främst två åtgärder: förbättra kompetensen vid avtalstecknande och förbättra uppföljningen. Så länge man inte klarar tydlig avtalsskrivning måste verksamheten ske i egen regi.
Avtal måste reglera kvalitet, kvantitet och ekonomi så att ansvarsutkrävande kan ske utan långa dröjsmål och kopplas till en plan för hur man ska åstadkomma en övergång till egenregi vid uppsägning av avtal.
Beslut om kvantitet, kvalitet och ekonomi är politiska beslut, liksom uppföljning och ansvarsutkrävande är politiska uppgifter. Bristerna härvidlag är stora, störst i regionerna. Varför klarar inte dagens politiker sina uppgifter? En förklaring torde vara att komplexiteten ökat. En akut åtgärd är nu att starta utbildning för politiker. Ingen bör få tillträda ett politiskt förtroendeuppdrag utan genomgångenutbildning i politisk styrning.

Så länge politiker ser på sin roll likt ordföranden (KD) i den nämnd som svarat för upphandlingen av sjukvårdsmateriel kommer fel att uppstå. "Jag har inte varit inblandad"




Inga kommentarer: