onsdag 6 maj 2020

Riksda´n 6 maj


Beslut i korthet

 

Riksdagsbeslut 6 maj

Nej till motioner om bostadspolitik (CU10)
Nej till motioner om fastighetsrätt (CU13)
Nej till motioner om samhällsplanering och byggande (CU16)
Regeringen bör se över vårdnadsöverflyttning och adoption för barn i familjehem (CU17)
Nej till motioner om cirkulär ekonomi (MJU13)
Nej till motioner om kemikalier (MJU14)
Nej motioner om inkomstskatt (SkU20)
Nej till förslag om punktskatter (SkU22)

Nej till motioner om bostadspolitik (CU10) 

Riksdagen sa nej till cirka 90 förslag i motioner om bostadspolitik från den allmänna motionstiden 2019. Motionerna handlar bland annat om så kallad BID-samverkan och trygghetsskapande åtgärder i utsatta områden.
Riksdagen sa nej till motionerna eftersom arbete redan pågår inom området.

Nej till motioner om fastighetsrätt (CU13) 

Riksdagen sa nej till cirka 50 förslag i motioner från den allmänna motionstiden 2019 om fastighetsrätt. Anledningen är bland annat att arbete redan pågår på området.
Motionerna handlar exempelvis om andelstal i vägsamfälligheter, finansiering av och tillgång till geodata samt översyn av Lantmäteriet.

Nej till motioner om samhällsplanering och byggande (CU16) 

Riksdagen sa nej till ett 160-tal förslag i motioner från den allmänna motionstiden 2019 om samhällsplanering och byggande, bland annat eftersom arbete redan pågår i flera av de frågor som motionerna tar upp. Motionerna handlade till exempel om samhällsplanering, planarbete, lov- och anmälningsplikt samt utformning av byggnader.

Regeringen bör se över vårdnadsöverflyttning och adoption för barn i familjehem (CU17) 

Frågan om barnets intressen när det gäller barn som är placerade i familjehem har fått mycket uppmärksamhet. I debatten har det ifrågasatts om vårdnadsöverflyttning och adoption är möjligt i den utsträckning som barnets bästa får anses motivera. Mot bland annat den bakgrunden riktar riksdagen ett tillkännagivande, en uppmaning, till regeringen om att ta initiativ till en översyn av reglerna om vårdnadsöverflyttning och adoption vid familjehemsplaceringar.
Riksdagen riktar även ett tillkännagivande till regeringen om att återkomma till riksdagen med ett förslag till skärpt lagstiftning mot utländska polygama äktenskap.
Förslagen om tillkännagivanden kom när utskottet behandlade motioner om familjerätt. Utskottet föreslår att riksdagen säger nej till övriga motioner på området.

Nej till motioner om cirkulär ekonomi (MJU13) 

Riksdagen sa nej till 135 förslag i motioner om cirkulär ekonomi från den allmänna motionstiden 2019. Motionerna handlar bland annat om materialåtervinning, nedskräpning och åtgärder för minskat matsvinn.
Anledningen till att riksdagen sa nej till motionerna är framför allt att arbete redan pågår i flera av de frågor som motionerna tar upp.

Nej till motioner om kemikalier (MJU14) 

Riksdagen sa nej till ett fyrtiotal förslag i motioner från den allmänna motionstiden 2019. De handlar bland annat om kombinationseffekter av kemiska ämnen, mikroplaster i kemiska produkter och bekämpningsmedel.
Anledningen är gällande regler och att arbete redan pågår inom en del av de områden som motionerna tar upp.

Nej motioner om inkomstskatt (SkU20) 

Riksdagen sa nej till cirka 160 förslag från den allmänna motionstiden 2019. Motionerna handlar bland annat om skatteskala, grundavdrag och skattereform. Andra områden är hushållsskatteavdrag, personalvårdsförmåner, reseavdrag, bil- och cykelförmån, avgifter till fackföreningar och arbetslöshetskassor, personaloptioner, gåvor till ideell verksamhet och styrelsearvoden.

Nej till förslag om punktskatter (SkU22) 

Riksdagen sa nej till cirka 100 förslag om nya eller ändrade punktskatter i motioner från den allmänna motionstiden 2019. Anledningen är bland annat att liknande förslag redan behandlats av riksdagen eller att utredningar redan pågår på området.
Förslagen handlar exempelvis om olika väg- och fordonsskatter, el- och drivmedelsskatter samt skatt på alkohol, tobak, spel och reklam

Inga kommentarer: