måndag 15 februari 2021

M:s koppling till Kry

 

  • Publicerad 14:37, 12 feb 2021

De har åkt räkmacka in i regionens sjukvårdssystem

Man skulle kunna tro att det är valår. Runt om i stan har affischer med Moderaternas logotyp dykt upp. 1 177 stycken närmare bestämt.

Men det handlar inte om valpropaganda. Tvärt om.

Det är organisationen Skiftet som vill stoppa vårdföretaget Kry:s köp av sjukvårdsrådgivningen 1177.

– Vi tycker det är viktigt att sjukvårdsrådgivningen är neutral, säger Erik Malm på Skiftet, och berättar att de i sin namninsamling mot köpet kommit upp i 84 000 underskrifter.

Vill granska samröre med Kry

Samtidigt går nu Vänsterpartiet ut och kräver en oberoende granskning av Region Stockholms samröre med Kry.

ANNONS

– Bolaget har fått för många fördelar, de har åkt räkmacka in i regionens sjukvårdssystem, säger Jonas Lindberg, partiets sjukvårdspolitiske talesperson.

Skräddarsyddes

Han syftar till att man före Kry:s etablering av vårdcentraler i regionen ändrade i regelverket så att det går att lista sig via appen, och att Kry slapp fakturera och rapportera i samma system som alla andra vårdcentraler.

– De fick dispens, för att deras digitala plattform inte är kompatibel med regionens. Det innebar att vi inte haft insyn i deras verksamhet, säger han.

Från årsskiftet rapporterar dock Kry i samma system som övriga.

Fördel – eller björntjänst

Han efterlyser också transparens vad gäller kontakterna mellan Kry och regionens tjänstemän och politiker, då han menar att de lett till fördelar för företaget.

Eller kanske har det varit björntjänster. Kry, som ursprungligen är ett nätläkarföretag, hamnade i blåsväder direkt när de öppnade.

Först för att patienter blev listade på deras vårdcentral utan att vara medvetna om det.

Risk för gynnande

Sedan för att de vill köpa Medhelps dotterbolag Vårdtjänster, som för regionens räkning sköter sjukvårdsrådgivningen 1177 Vårdguiden, med hänvisning till att Kry:s vårdcentraler kan gynnas.

Och det var just vad som hände i våras. När 1177 var överbelastat på grund av pandemin uppmanades de av regionen att hänvisa till Kry. Agerandet har anmälts till Konkurrensverket.

"Fyndig men tramsig"

Nu har alltså stan tapetserats med affischer. Man har affischerat särskilt kring blågröna regionpolitikers bostäder. Finansregionrådet Irene Svenonius (M) har avböjt att kommentera det hela och hänvisar till presstjänsten.

– Kampanjen är fyndig, men tramsig. Den har kopplingar till Socialdemokraterna och är ett sätt att skifta fokus från viktigare frågor, som det uteblivna vaccinet och de många skjutningarna, säger Ida Karlbom, kommunikationschef för Moderaterna i länet.

Svarar med klistermärken

Och de kommer att agera:

– Vi kommer att svara med en motkampanj, med lite konsumentupplysning i form av klistermärken, säger hon

Inga kommentarer: