tisdag 2 februari 2021

Tack Erik och Eva

 

Tack Erik och Eva. Bra att ni tar detta problem på allvar 

Så snart pandemin tillåter det kommer kommunens träffpunkter och seniorrestauranger att öppna igen, skriver Erik Pelling och Eva Christiernin.
Så snart pandemin tillåter det kommer kommunens träffpunkter och seniorrestauranger att öppna igen, skriver Erik Pelling och Eva Christiernin.

Motverka ensamhet ännu viktigare nu

UPPSALA 1 FEBRUARI 2021 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändare av Harald Nordlund 24/12

Vi vill tacka Harald Nordlund som lyfter den viktiga frågan om ensamhet bland äldre. Uppsala kommun arbetar brett med att förebygga och motverka den ofrivilliga ensamheten. Det är ett arbete som blivit ännu viktigare under pandemin.

Efter en stor medborgardialog med kommunens äldre tog vi fram ett program och handlingsplan för att Uppsala ska vara en äldrevänlig kommun. Det betyder att äldres perspektiv lyfts in i alla delar av kommunens arbete. 

Ett av målen är att hjälpa människor ur ofrivillig ensamhet och att förebygga att människor blir ofrivilligt ensamma.

Som Harald Nordlund påpekar så är det en fråga som handlar om allt från fysisk tillgänglighet, oberoende och trygghet till privatekonomi och vilka aktiviteter man har tillgång till.

Inom kommunen finns det nu en person som arbetar heltid just med frågan om ofrivillig ensamhet bland äldre. Kommunen samarbetar med lokala frivilligorganisationer och pensionärsföreningar så att vi kan bli bättre på att förebygga den ofrivilliga ensamheten och tillsammans nå längre. 

Så snart pandemin tillåter det kommer kommunens träffpunkter och seniorrestauranger att öppna igen. De är viktiga och betyder social samvaro, näringsrik mat och fysisk aktivitet. Vi har också provat att ha seniorluncher i skolrestauranger, planerat för mobila träffpunkter och utvecklat en modell för nya bostäder med överkomlig hyra och större social samvaro.

Pandemin sätter tyvärr just nu käppar i hjulen för mycket av det vi kan göra och vill göra. Samtidigt blir arbetet mot ofrivillig ensamhet viktigare än någonsin. Därför är kommunen mycket tacksam för återkoppling och idéer om hur vi tillsammans kan minska äldres ofrivilliga ensamhet. Man får gärna dela de tankarna med kommunens äldreombudsman Heléne Stenlund, som man når per telefon via kommunens kontaktcenter.

Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande
Eva Christiernin (S), kommunalråd och ordförande i äldrenämnden

Inga kommentarer: