tisdag 29 juni 2021

Uselt av lournalister, statsvetare och politiker

 Statsvetare och journalister berättar nu för oss, på löpande band, vad som kommer att ske för att komma ur regeringskrisen. Vad jag främst reagerar över är att man inteser till att bidra med kunskaper om partiernas roller. Nu måste man kompromissa, det handlar om att ge och ta har blivit mantran.

Är det för mycket begärt att kräva av personer, som rimligen är väl insatta i politikens villkor att sprida kunskap om partiernas roller? Varför lyckas man inte berätta om att partierna står på var sin ideologiska plattform från vilken man inte kan kliva av, det vill säga inte kan kompromissa om. För att ändra en byggsten i en ideologisk plattform krävs beslut av av partiets högsta beslutande organ. Det är den ideologiska plattformen, som anger orsakerna till att partiet finns. Vad man kan och bör vara beredda att kompromissa om ärsakfrågor, som inte står i strid men någon av stenarna i plattformen.

Det är märkligt och ger anledning till stark kritik av experterna i media. Det är faktiskt en viktig demokratisk fråga. Man bidrar faktiskt till att skapa ett förakt för politiken.

Det här är också ett ansvar för partierna. Varför viker vi oss inte? Varför är vi inte beredda att kompromissa? Svaret kanske är att en kompromiss står i strid med en av anledningarna till att partiet finns.

Uselt är ingen överdrift om journalisters, statsvetares och politikers ovilja eller oförmåga i fråga om bibringa oss medborgare denna grundläggande kunskap om vårt politiskasystem

Inga kommentarer: