lördag 26 juni 2021

Varifrån kommer språkförstörelsen?

 Rubrik i gårdagens UNT:"Flickor upprörda - endast stipendium till "ynglingar"" Här står att ynglingar får endast stipendium. Dock inser jag att flickors upprördhet inte orsakas av att ynlingar får endast stipendium. Läser artikeln och inser att rubriken borde lyda: Flickor upprörda - stipendium till endast "ynglingar".

I en TT-artikel (som ju UNT är ansvarig för genom sin publicering) läser jag: "Tv- och radiokanaler i Ungern ska nu endast få visa dylikt material mellan klockan 22 och 05,..." Man ska få endast visa. Vad kan man göra förutom att visa? Här menas sannolikt: TV- och radiokanaler ska få visa dylikt material endast mellan klockan 22 och 05,...

Isamma artikel: "Premiärminister Viktor Orban försvarar lagen och menar att lagen endast är till för att skydda minderåriga." Lagen är väl till för att skydda endast minderåriga. Eller?

I torsdagens UNT: "Sköterskan avslöjades på bar gärning..." Uttrycket lyder: ...togs på bar gärning.

I samma tidning: "Den före detta moderatpolitikern Matilda Hübinette har bara tillhört Knivsta.nu i ett år." Har bara tillhört? Nog menasväl här (men så står det inte): Den före detta moderatpolitikern Matilda Hübinette har tillhört Knivsta.nu i bara ett år.

Inga kommentarer: