torsdag 28 oktober 2021

Riksda´n 28 oktober

 


logotyp: Sveriges riksdag

28 oktober 2021

Beslut i korthet

 

Riksdagsbeslut 28 oktober

Förslag till ändring av EU-lag om växthusgaser från skog och mark har prövats (MJU10)
EU:s sociala klimatfond bör inte omfatta direkta inkomststöd (MJU11)

Förslag till ändring av EU-lag om växthusgaser från skog och mark har prövats (MJU10) 

EU-kommissionen har lagt fram ett förslag till ändring av EU:s så kallade LULUCF-förordning, som gäller utsläpp och upptag av koldioxid samt utsläpp av växthusgaserna metan och kväve från användning av mark, skog och biomassa under perioden 2021–2030. Syftet är att sektorn bättre ska bidra till EU:s klimatmål om att minska nettoutsläppen av växthusgaser med minst 55 procent till 2030.

Riksdagen har i ett utlåtande prövat EU-kommissionens förslag utifrån subsidiaritetsprincipen, som säger att beslut ska fattas på den politiska nivå som kan ta det mest effektiva beslutet, så nära medborgarna som möjligt. Riksdagen anser att kommissionens förslag inte strider mot subsidiaritetsprincipen och lade utlåtandet till handlingarna, det vill säga avslutade ärendet.

EU:s sociala klimatfond bör inte omfatta direkta inkomststöd (MJU11) 

EU-kommissionen vill inrätta en social klimatfond för att mildra konsekvenserna för vissa ekonomiskt utsatta grupper och företag när utsläppshandeln utökas till att även omfatta byggnader och vägtransporter. Pengar från fonden ska exempelvis användas till investeringar i energisnål uppvärmning och infrastruktur, men också till direkta inkomststöd.

Riksdagen är kritisk till den del av förslaget som rör de direkta inkomststöden. Bland annat menar riksdagen att åtgärden inte nödvändigtvis minskar utsläppen och därför inte kan sägas entydigt bidra till de gemensamma målen.
Därmed anser riksdagen att den delen av förslaget strider mot subsidiaritetsprincipen, det vill säga principen om att beslut i EU ska fattas så nära medborgarna som det är möjligt. Principen värnar medlemsländernas rätt att ta egna beslut på nationell nivå. Riksdagen lämnar sina synpunkter till EU-kommissionen i ett så kallat motiverat yttrande

Inga kommentarer: