onsdag 27 oktober 2021

Varför lagar om man inte använder dem?

 Det förefaller vara helt ointressant för Uppsala kommun hur höga hastigheterna på gatornaär. Huvudsaken är att man satt upp begränsningsskyltar. Kör bilisterna fortare än 40 km/tim? Ja, ja,men det är ju en polisiär fråga. Och, Polisen har inte alls tid med trafikövervakning.

Polisen är statlig. Staten tar uppenbarligen inte sitt ansvar. Då måste vi kommunalisera Polisen, ty det är väl så slutsataser dras i dag. Nej, men staten måste bli bättre på sin styrande uppgift. Staten har ett stort ansvar för styrningen av skolan och av sjukvården liksom av Polisen, för vilken man har ansvar för även dagliga driftfrågorna. 

Från statligt håll fortsätter man att tro, eller låtsas tro, att lagarna till hundra procent påverkar verkligheten. Men staten saknar kunskap om hur verktygen ska användas. Skolan är ojämlik, sjukvården är ojämlik, trafikregler efterlevs inte, våldet härskar trots att lagar säger motsatsen. Pengar saknas, säger man. Absolut inte. Pengar finns, men på fel ställen. Det gäller att omfördela och att avskaffa allt fusk och alla onödiga kostnader.

Vad skulle hända med Sverige om hälften av de statliga verken lades ner? Bara ett av ett stort antal exempel.

Inga kommentarer: