fredag 13 april 2018

Senaste nytt om förnybart

Senaste nytt om förnybart – vecka 15


Svante Axelsson och Johan Rockström vill tillsammans med Scania och Volvo positionera Sverige i fronten för hållbar och modern välfärd, och listar fem pilotprojekt inom fossilfria transporter. Elbilsinnehavet i Sverige är nu över 50 000, men det rullar endast 36 vätgasbilar på Sveriges vägar, något som stålindustrin kanske kan få ändring på. Fyra svenska innovationer: bränsleceller som ska ge elbilar längre räckvidd, husfasadskiva som genererar el, eldrivna flygplan, samt löv som laddar batterier. På ett energitoppmöte förra veckan fick två svenska företag pris för sitt pionjärskap inom förnybar energiteknik. I USA lever omställningen mot fossilfritt bilkörande: kärleken till bilen kan tala för att just USA löser utsläppsproblemen från bilarna snabbare än på andra håll.

Svenska nyheter


»Sverige ska bli en fossilfri världsutställning«

Debatt: »Den svenska klimatpolitiken är en naturlig del i svensk exportstrategi. I transportsektorn har vi unika förutsättningar med två stora tillverkare av tunga fordon. Genom att skala upp fem försöksverksamheter kan vi visa världen vägen framåt«, skriver företrädare för Scania, Volvo, Svante Axelsson och Johan Rockström.
Läs artikeln från DI

Vätgasen lyfter mot nya höjder

Det finns bara 36 vätgasbilar i Sverige och fyra ställen att tanka på. Men nu vädrar förespråkarna morgonluft. Orsaken är stålindustrins gröna omställning: fossilfritt stål kommer att leda till att stora mängder vätgas produceras.
Läs artikeln från Ny Teknik

»M ska inte vara ett dieselparti«

»Moderaterna (i Stockholm) har gått i barndom med kampanj för diesel och nej till snabba tåg. Det är svårt att just nu tänka sig en mer bakåtsträvande kombination. Tänk om«, skriver PM Nilsson i en ledare.
Läs artikeln från DI

Över 50 000 laddbara bilar, rekord i mars

Under mars månad passerades ytterligare en viktig milstolpe för de laddbara bilarna. Det finns nu 50 579 laddbara bilar i Sverige, efter en rekordökning med 2 135 bilar i mars.
Läs artikeln från Expressen

Svenska bränsleceller ska ge elbilar längre räckvidd

Ett ovanligt sätt att använda vätgas är i bärbara mobilladdare. Det har svenska My FC satsat på. Nu ska tekniken även användas för batteribilar.
Läs artikeln från Ny Teknik

Så ska Sverige utveckla eldrivna flygplan

Projektet Elise ska se till att landets flygindustri får en elektrifierad renässans. »Vi ska ta fram en roadmap för hur man kan använda tekniken i Sverige«, säger projektledaren och Chalmersforskaren Anders Forslund.
Läs artikeln från Ny Teknik

Svenska bolaget lanserar fasadskiva som ger el

Byggmaterial med integrerade solceller är en stark trend. Nu lanserar svenska Soltech Energy en fasadskiva som genererar el.
Läs artikeln från Ny Teknik

Löv som vajar i vinden kan ladda små batterier

Forskare på Linköpings universitet testar möjligheterna att utvinna energi med ljusförändringar från löv.
Läs artikeln från Ny Teknik

Utländska nyheter

 

Nu drivs Apple och Google helt på förnybar el

Den senaste veckan har båda teknikjättarna gått ut med att de köper in tillräckligt med förnybart för att driva hela sin verksamhet.
Läs artikeln från Ny Teknik

 

EU granskar hinder för elhandel

Tysklands största systemansvariga kraftnätsägare Tennet misstänks för att medvetet ha hindrat nordisk kraftexport: Stora delar av EU:s inre marknad har länge och ofta varit stängd för norsk och svensk vattenkraft, samt svensk och dansk vindkraft.
Läs artikeln från Second Opinion

 

Även USA ställer om till fossilfritt bilkörande

Utvecklingen inom elbilar och självkörande teknik ligger långt fram, särskilt på USA:s västkust. Seattle har annonserat nästa steg i arbetet för att minska utsläppen från trafiken, som står för nästan två tredjedelar av stadens totala koldioxidutsläpp.
Läs artikeln från DI

IEA anklagas för att undergräva det globala skiftet från fossila bränslen

En högst kritisk studie varnar för att prognoser som används av IEA (International Energy Agency), som har till uppgift att leda omställningen till ren energi, är skevt vinklade till fördel för olja och gas och kan äventyra klimatmålen i Parisavtalet.
Läs artikeln från The Guardian

Två svenska vinnare på BNEF:s energitoppmöte

På Bloomberg New Energy Finance Summit i New York har tio företag från hela världen prisats för innovation och pionjärskap inom ren energiteknik och affärstransformation. Två av pristagarna var svenska: Climeon och SaltX

Inga kommentarer: