tisdag 25 september 2018

När kommer C:s och L:s reträtt?

Slut på framgångarna för Alliansen är ett konstaterande i UNT:s ledare i dag. Jag har anledning att skriva, vad var det jag sa. Alliansbildning före val är både feltänkt och odemokratiskt. Hur många gånger jag skrivit detta är svårt att veta, men många gånger är det.
Liberalerna borde ha, inte bara återvänt till och studerat socialliberalismen under, i första hand, Westerbergepoken,, utan också lärt av Westerberg hur man undviker både dumma och svåröverkomliga låsningar. Bengt Westerberg och Ingvar Carlsson sa till varandra att man skulle undvika onödigt hårda ord under valrörelse för att därigenom se till att man kunde prata med varandra efter valet.
Nu har partier och inte minst Liberalerna utfärdat löften, varav man sannolikt kommer att tvingas bryta något. Det löfte, som ur saklig synpunkt måste brytas är det om att till varje pris hålla fast vid Alliansen. Alliansens tid måste anses vara förbi. De ideologiska skillnaderna mellan å ena sidan C och L och å andra sidan M, KD och SD talar ett tydligt språk.
Frågorna nu är: när kommer L:s och C:s reträtt och hur kan den genomföras utan att man helt tappar ansiktet?

Inga kommentarer: