lördag 1 september 2018

Förnybart v. 35

Senaste nytt om förnybart – vecka 35


I en artikel i Treehugger uppmärksammas hur Sveriges »ocoola« tidiga satsningar inom förnybart nu ger valuta för pengarna när vi når vårt 2030-mål 12 år tidigare än väntat, och MP vill öka tempot i den förnybara utbyggnaden ytterligare. En del av den svenska framgången inom förnybart är forskning och utveckling: I Uppsala testas nu en metod där batterier innehållande saltvatten och bomull används för att lagra el från solceller. EU har nu över en miljon elbilar på gatorna, och 22 debattörer vill ha tydligare regler för definitionen av dessa. EU avskaffar skyddstullar på kinesiska solpaneler, en fråga som fortsatt splittrar den europeiska solenergibranschen. Det har funnits rapporter ända sedan 1950-talet om att förbränning av fossil energi ger allvarliga klimatförändringar, något som 19 borgmästare i bl a Stockholm och New York förstått när de inför nolltolerans för växthusgaser vid nybyggnation.

Svenska nyheter

 

Sverige når målet om förnybar energi 2030 – 12 år tidigare

Sverige har haft mål för förnybar energi långt innan det var coolt att ha det, men nu får vi stå modell för när Bloomberg illustrerar hur snabbt utbyggnaden av kostnadseffektiva förnybara energikällor går framåt: Redan i slutet av 2018 kommer Sverige att ha nått 2030-målet om 18 TW nyproduktion av förnybar energi.
Läs artikeln från Treehugger
Läs även Forskare: Sverige har chans att minska EU:s utsläpp från SvD


Uppsala i unikt samarbete för lagring av el i saltvattenbatterier

Uppsala kommun har i samverkan med Stiftelsen för samverkan mellan universiteten i Uppsala, näringsliv och samhälle (STUNS) och Blue Sky Energy fått fram en ny miljövänlig metod för lagring av el. Metoden innebär att batterier innehållande saltvatten och bomull i stället för litium används för att lagra el från solceller.
Läs artikeln från Elbilsnytt

»Så måste reglerna för miljöbilar utformas«

Debatt: Definitionen av miljöbilar styr fordonsinköpen för många företag och offentliga verksamheter. Det självklara är förstås att de bilar som kommer att få bidrag (bonus) från staten vid försäljningen, också definieras som »miljöbilar«, skriver 22 debattörer.
Läs artikeln från DI

»Ordning och reda i energidebatten«

Energiprofessor Tomas Kåberger ger tre kommentarer till energifrågor i valdebatten:
Insinuationer är svåra att hantera. Flera partiledare har i bisatser talat om svensk import av tysk kolkraft och om att Tyskland ersätter kärnkraft med fossil el.
Läs artikeln från ETC
Läs även Energifakta i valdebatten från 100% förnybart

MP vill öka tempot i utbyggnaden av förnybar energi

Miljöpartiet presenterade på måndagen tio förslag på hur en energiomställning kan ske i Uppsala län, bland annat genom satsning på solceller och fler tankställen för biogas.
Läs artikeln från SVT

Utländska nyheter


Löfte om »Net Zero Carbon« för 19 storstäder

I torsdags åtog sig 19 banbrytande borgmästare, som representerar 130 miljoner medborgare, att avsevärt minska utsläppen av växthusgaser från sina städer genom att se till att nya byggnader ger nollutsläpp av koldioxid före 2030. Bland städerna finns Stockholm, New York, Paris och Los Angeles.
Läs artikeln från Global Climate Action Summit

 

SAS tveksamt till norskt mål om biobränsle i flyget

Norska regeringen föreslår att allt flygbränsle som säljs i Norge ska innehålla 1 procent biobränsle från den 1 januari 2019. SAS är i sitt remissvar tveksamt till om det är en realistisk ambition.
Läs artikeln från DI

 

Här är de gröna jobben som växer snabbast

Förra året skapades det 500 000 nya jobb globalt inom sektorn för förnybar energi. Det visar en rapport från International Renewable Energy Agency, Irena.
Läs artikeln från Ny Teknik

 

Rapport: Gröna obligationer räcker inte till

Finansiella system som inte ändrats efter Parisavtalet ger större investeringar i fossilt än i förnybar energi. Mycket arbete kan göras inom OECD, enligt en ny rapport, som slår fast att glappet mellan faktiska och nödvändiga investeringar måste minska om världen ska klara de globala hållbarhetsmålen.
Läs artikeln från DI

 

Nu finns över en miljon elbilar i Europa

Det finns nu mer än en miljon elbilar i Europa, efter att försäljningen ökade med mer än 40 procent under första halvåret, visar nya siffror. Milstolpen nåddes i Europa nästan ett år efter Kina men före USA.
Läs artikeln från DN
Läs även Electric cars exceed 1m in Europe as sales soar by more than 40% från The Guardian

 

Nu blir solenergi 30 procent billigare: EU avskaffar skyddstullar på kinesiska solpaneler

Avskaffade tullar kommer innebära ett prisfall på 30 procent och därigenom ge en ordentlig skjuts till solenergiutbyggnaden i EU, rapporterar nyhetsbrevet Energimarknaden.
Läs artikeln från VA

 

Tesla Semi har klarat av sin första långkörning med last

Nu meddelar Elon Musk att Tesla Semi har genomfört sin första långtur på 320 mil med last. Två prototyper av el-lastbilen körde bilbatterier från Gigafactory 1 till Freemont-fabriken – och de förlitade sig uteslutande på bolagets nätverk av snabbladdare.
Läs artikeln från Ny Teknik

 

Finländarna bakom »havets Tesla« har sålt sin första elbåt

Q-Yachts första eldrivna motorbåt har en räckvidd på upp till 80 sjömil - men instegspriset ligger på över två miljoner kronor

Inga kommentarer: