lördag 1 september 2018

Förnybart v. 34

Senaste nytt om förnybart – vecka 34


Inför valet är det många partier som fått upp ögonen för klimathoten, bl a vill MP satsa mer på solel, men många forskare tycker det är mycket snack och lite verkstad och kräver konkretisering. Oro över minskad biobränsleförsäljning, men andelen biogas i fordonsgasen är uppe i över 90 procent nu. Polarbröd reviderar sin vindkraftsmärkning av brödet: »Kan slå undan benen för ursprungsmärkt el« säger Catherine Lillo, Energiföretagen. Omställningen till förnybart i Pakistan är »oåterkallelig«, och Etiopiens största soptipp ska generera biogas. På tekniksidan läser vi om hur Google utnyttjar AI för kylning av datacenter, genombrott för organiska solceller i Kina och en tidvattenturbin utanför Skottland som producerar el långt över förväntan.

Svenska nyheter

 

MP vill satsa mer på solel

Miljöpartiet vill se minst en miljon solcellsanläggningar till 2040. Partiet föreslår ytterligare två miljarder i solcellsstöd de kommande fyra åren.
Läs artikeln från DN

 

»Ge tydliga besked hur utsläppen ska minska«

Debatt: »Andra länder förbjuder försäljning av bilar med förbränningsmotorer medan Sverige endast har vaga mål om fossilfria vägar. Konkretisera hur utsläppen av växthusgaser ska minska«, uppmanar civilingenjören Elisabeth Nilsson.
Läs artikeln från Ny Teknik
Läs även Klimatforskare: Våra politiker har slutat leda från SvD

Forskare: »Sluta förlöjliga stödet till elcyklar«

Debatt: »Analysera effekterna av elcyklarna innan ni försöker punktera stödet. All teknik ska bedömas på saklig grund, oavsett om det handlar om kärnkraft eller pedalkraft«, skriver Fredrik Wikström, docent Karlstads universitet.
Läs artikeln från Ny Teknik

Trånga elnät hindrar tillväxt

Elnäten utgör ett växande hinder för nya företagsetableringar i Sverige, enligt en ny rapport från Pöyry. Om få år har kapaciteten slagit i taket, säger Mats Wang-Hansen.
Läs artikeln från Second Opinion

Andelen biogas i fordonsgasen nu uppe i drygt 90 procent

Ny statistik från Energigas Sverige visar att den förnybara biogasandelen ligger på 90,8 procent i den fordonsgas som säljs i Sverige i dag. Branschens mål är att Sverige ska ha 100 procent biogas i fordonsgasen till år 2030.
Läs artikeln från Effekt Magasin
Läs även Oro över att försäljningen av biodrivmedel sjunker från MotorMagasinet

Polarbröd justerar vindkraftsmärkning

Polarbröd ändrar sin vindkraftsmärkning från »Bakat med egen vindkraft« till »Vi har egen vindkraft«, trots att man inte tror att det behövs. Orsaken är att Konsumentverket vill skärpa reglerna för hur man får kommunicera satsningar på förnybar energi.
Läs artikeln från Affärer i Norr
Läs även »Kan slå undan benen för ursprungsmärkt el« från Miljö &Utveckling

 


Utländska nyheter

 


Världen verkar äntligen vakna, enligt författaren till »Hothouse Earth«

Sommarens heta temperaturer och skogsbränder har äntligen fått världen att möta det globala uppvärmningshotet, säger klimatforskaren Hans Joachim Schellnhube. Hans rapport som förutspår stigande globala temperaturer har laddats ner 270 000 gånger på bara några dagar.
Läs artikeln från The Guardian

Stor biogasanläggning invigs vid gigantiskt sopberg i Etiopien

Etiopien öppnar en ny biogasanläggning i huvudstaden Addis Abeba som ska konvertera stora mängder sopor till energi. Anläggningen – den första av sitt slag i Afrika – är placerad bredvid det gigantiska sopberget Koshe och förväntas hantera 1 400 ton avfall per dag.
Läs artikeln från Ny Teknik

Google lät AI sköta kylningen – sänkte elförbrukningen med 30 procent

För nio månader sedan lämnade Google över ansvaret på att kyla ett av företagets datacenter till en artificiell intelligens. Sedan dess har energiförbrukningen minskat radikalt.
Läs artikeln från Ny Teknik

Endast kraftbehovet kan begränsa Pakistans förnybara energi

Pakistans omställning mot förnybar energi är oåterkallelig, enligt Amjad Ali Awan, VD för Pakistan’s Alternative Energy Development Board: »En regering som kommer till makten kan inte ignorera (de låga) kostnaderna och andra fördelar med hållbar energiutveckling.«
Läs artikeln från Bloomberg NEF

Tidvattenverk genererar »fenomenalt resultat«

En tidvattenturbin utanför Orkneyöarna har genererat mer el under sitt första år än Skottlands hela våg- och tidvattensektor producerat före den.
Läs artikeln och se inslagen från BBC

Ny upptäckt kan ge elbilar dubbel räckvidd

En fördubbling av räckvidden – utan behovet av mer batterier. Tack vare ny teknik kan dagens elbilar få sig en rejäl uppgradering. »Det här är ett paradigmskifte för hur ett batteri fungerar«, säger forskaren Jeff Sakamoto.
Läs artikeln från Ny Teknik

Deras organiska solceller krossade gamla rekordet

Forskare i Kina har utvecklat organiska solceller med en verkningsgrad på 17,3 procent. Genombrottet innebär att tekniken nästan är ikapp vanliga kiselbaserade solceller.
Läs artikeln från Ny Teknik
Share
Tweet
Forward
OX2 är en koncern med verksamheter inom förnybar energi och cirkulär avfallshantering.
Koncernen erbjuder hållbara och ekonomiskt attraktiva produkter och tjänster inom storskalig vindkraft, decentraliserade energilösningar och biogasproduktion. Genom att öka tillgången på förnybar energi och förbättra återvinningen av organiskt avfall driver OX2 omställningen mot en förnybar energisektor och en cirkulär ekonomi. OX2 har drygt 100 medarbetare som arbetar på olika platser i Sverige, Norge, Finland, Litauen, Frankrike och Tyskland. Huvudkontoret ligger i Stockholm, Sverige. Omsättningen år 2017 uppgick till 2 339 MSEK. För mer information besök www.ox2.com.

Läs vår Integritetspolicy för information om hantering av dina personuppgifter.


Om du har synpunkter på nyhetsbrevets utformning eller har ett nyhetstips,
skicka ett mail till 
nina.fylkegard@ox2.com


Redaktör: Linda Burenius Magnusson
Skribent: Nina Fylkegård



Avanmälan till nyhetsbrevet 

Inga kommentarer: