lördag 1 september 2018

Förnybart v. 33

Senaste nytt om förnybart – vecka 33


»Det är som om någon skulle hoppa tre meter i höjdhopp« skrev meteorologen Pär Holmgren denna märkliga sommar då värmerekord slogs, skogarna brann och forskare varnade för den galopperande värmekurvan som hotar hela planeten ifall vi inte drar i klimatbromsen nu. Rekordmånga soltimmar har gjort att solpaneler gått åt som smör i solsken, men Tesla ligger efter med produktionen av soltak i sin Gigafactory. En milstolpe om en terawatt installerad vind- och solkraft nåddes i sommar, C vill göra det mer lönsamt att producera solel, och 2 500 landbaserade vindkraftverk fasas ut i Danmark till förmån för havsbaserad vindkraft.

Svenska nyheter

 

Från bränder och torka till en offensiv klimatpolitik

Debatt: »Nu inser rimligen alla att så mycket som möjligt av klimatförändringarna måste hejdas. Alla riksdagspartier, utom Sverigedemokraterna, står bakom klimatlagen som slår fast att Sverige 2030 ska nå en fossiloberoende fordonsflotta«, skriver Mattias Goldmann, Fores.
Läs artikeln från Norran
Läs även Vi ser er politiker – gör klimatet till en valfråga från Aftonbladet

»Ingen minskning av fossil energi – trots storsatsning på förnybart«

Debatt: »Nästan alla klimatengagerade aktörer – politiker, forskare och ­forskningsråd – rusar åt samma håll och fokuserar ensidigt på energi­effektivisering och förnybar energi. Men det räcker inte. Vi måste också gå direkt på problemet och skynda på utfasningen av fossil energi«, skriver tre Chalmersforskare och hänvisar till ny forskningsstudie.
Läs artikeln från DN
Läs även Klimatforskare: Dominoeffekt kan bli mänsklighetens mardröm från SVT

Miljöpartiet vill ha 50 miljarder till klimatet

Miljöpartiet attackerar oppositionen och SD för att sakna en politik som minskar utsläppen. Partiet vill lägga 50 miljarder kronor de kommande åren på klimatsatsningar.
Läs artikeln från DI

C: Gör det mer lönsamt att tillverka egen solel

Debatt: »Med den rödgröna regeringen har Sverige tappat fyra år i utvecklingen av solelsproduktionen. Vi går till val på tre skarpa åtgärder inom området«, skriver Rickard Nordin, klimatpolitisk talesperson för Centerpartiet.
Läs artikeln från SvD

Strålande marknad för solpaneler

Rekordmånga soltimmar har gett solpanelsägare bra utdelning i sommar. När elpriserna stiger samtidigt som kravet på bygglov för solpaneler tagits bort spås en kraftig expansion av marknaden till nästa år.
Läs artikeln från DN
Läs även Wendt fixar egen el från Skånska Dagbladet

 

Riksbyggen installerar solceller på alla nya bostadshus

Riksbyggen har beslutat sig för att installera solceller på alla nya bostadsprojekt där det är »tekniskt lämpligt«.
Läs artikeln från Ny Teknik

 


Utländska nyheter

 

Tesla har stora problem med att leverera soltak

Det är inte bara biltillverkningen som ställer till bekymmer för Elon Musk. Problem med produktionslinan och specifika estetiska krav från Musk själv fortsätter att orsaka svåra förseningar i tillverkningen av Teslas soltak.
Läs artikeln från Ny Teknik

2 500 vindkraftverk ska bort i Danmark

Danmark ska drastiskt minska antalet landbaserade vindkraftverk till år 2030 enligt en ny energiöverenskommelse. Den innebär bland annat en storsatsning på havsbaserade vindkraftverk. 
Läs artikeln från Ny Teknik

Milstolpen: En terawatt vind- och solkraft installerad

Under sommaren nådde världen en terawatt installerad vind- och solkraft, och kostnaderna förutspås fortsätta sjunka.
Läs artikeln från Bloomberg NEF

Deras teknik ska förändra hur vi laddar våra elbilar

Ample kan vara på väg att revolutionera hur vi laddar elbilar. Men de vill inte avslöja mer än att deras lösning kombinerar autonoma robotar och smart batteriteknik. Nu investerar Shell 280 miljoner kr i företaget.
Läs artikeln från Ny Teknik

Nu inleds tillverkningen av elbilen med solceller

»Sion« kommer att ha en räckvidd på 250 kilometer, men de 330 solcellerna ska i egen kraft kunna leverera 30 kilometers körning. 2019 inleder Sono Motors tillverkningen av elbilen.
Läs artikeln från Ny Teknik

Inga kommentarer: