söndag 21 mars 2021

Ansvaret är regionens

I fredagens UNT

”Flera personer har reagerat på att sjuksköterska som vaccinerar äldre har munskyddet nedanför näsan. ´Då har man gjort fel´, är svaret från Region Uppsala.”

Citatet är från en artikel, i UNT, om en vaccinatör, inom Region Uppsalas vaccinationer mot covid-19, som haft sitt munskydd felplacerat. Vaccinationerna i detta fall utförs av det privata företaget Min Doktor.

Ansvaret för vaccinationerna åvilar helt Region Uppsala även i de fall de utförs av ett privat företag, som anlitats av regionen. Den lokalansvarige vid vaccinationslokalen har kommenterat det felaktiga med att det är Min Doktors ansvar att se till att all personal följer gällande rutiner.


Nej, inför oss medborgare åvilar ansvaret regionen. Hur regionen utkräver ansvar av företaget är inte en fråga för oss medborgare.

När i artikeln krävs en förklaring av Min Doktor borde kravet ha riktats till regionen; ett krav på hur regionen utkräver ansvar av det anlitade privata företaget.

Vi har brustit i tillsynen av att företaget lever upp till våra krav, hade varit en rimlig reaktion från regionens sida.


Harald Nordlund

Uppsala

Inga kommentarer: